Als het niet lukt om te bedenken wat je wilt

Loop je er ook wel eens tegenaan dat nadenken over je carrière innerlijke onrust veroorzaakt? Merk je dat het lastig voor je is om concrete antwoorden te bedenken op de vraag wat je nu eigenlijk wilt en echt leuk vindt? Dat je steeds moedelozer wordt omdat je de antwoorden steeds maar niet vindt en je afvraagt of je überhaupt wel zoiets als passie of innerlijke drijfveren bezit?

Wees gerust, want je bent lang niet de enige die met dit issue zit. Het goede nieuws is dat dit probleem ook vrij makkelijk op te lossen is. Hieronder staat beschreven hoe.

Ik zal zo simpel mogelijk proberen de oplossing voor dit probleem weer te geven.

1.      Het feit dat je geen passies of drijfveren bezit is simpelweg onmogelijk.

  • Het is geen kwestie van het niet bezitten ervan, maar van het bewustzijn ervan. Net zoals je jezelf soms niet bewust kan zijn van je ademhaling, of het stromen van je bloed door je aderen, kunnen je passies en drijfveren onbewust zijn. Het gaat dus om het ervaren en waarnemen van datgene dat je al weet, maar nog niet volledig de erkenning geeft die het behoeft.
  • Passies en drijfveren zijn niets meer dan voldoende doorleefde voorkeuren. Iedereen heeft voorkeuren in meer of mindere mate. Hoe meer je bewust stilstaat bij deze voorkeuren hoe sterker ze worden. Koester wat je al weet, pen en papier zijn hierbij je grootste vriend. Blijf verschillende alternatieven tegen elkaar afwegen om steeds een stapje verder te kunnen zetten. En denk eraan dat het meer een gevoelskwestie is dan een rationele kwestie. Je kan je passie namelijk niet bedenken, maar alleen voelen. Gooi een alternatief niet weg als het niet past, of je een beter hebt gevonden, maar bewaar het en zoek in alle overwegingen naar patronen en prioriteiten.

2.      Het leren kennen van je passie en drijfveren moet je volledig los zien van al je concrete loopbaanvragen.

  • Klinkt paradoxaal misschien. Maar we zijn nu eenmaal snel geneigd om een mogelijke passie direct te toetsen aan al onze loopbaaneisen en ons loopbaanimago. (verdien ik er wel genoeg mee en wat zou omgeving hiervan vinden). Als de passie hier niet mee overeenstemt dan ´past´ die passie niet in ons gewenste plaatje. In veel gevallen laten we de passie dan los en zoeken we verder naar een andere passie waarvan we hopen dat die wel in het complete plaatje past. Maar dat is natuurlijk een illusie en die illusie creëert op termijn de onrust die je voelt.
  • Loopbaanadvies bestaat dus uit 2 fasen: Het tot bloei laten komen van je passie en vanuit die bloeiende passie je loopbaan´plaatje´ aanpassen, zodat er ruimte in ontstaat om je passie tot uiting te brengen.

Wees jezelf er wel van bewust dat het bovenstaande misschien schoten voor open doel lijken. Maar schijn bedriegt; schoten voor open doel zijn feitelijk het resultaat van jarenlange training, oefening en een groeiend spelinzicht. De voetballer die een schot voor open doel mag nemen heeft (naast de optie van heel veel geluk) veel voorwerk gedaan, dat de basis heeft gelegd voor die simpel ogende goal. De mate van succes zit in het werk wat eraan is voorafgegaan.

Het kwartje van dit artikel valt waarschijnlijk niet direct na de eerste keer lezen. Zet hem in je favorieten of sla hem op en lees het eens meerdere keren terug. Het is namelijk niet het initiële inzicht in dit artikel maar het groeiende besef dat het verschil voor je gaat maken.

This entry was posted in Geen plezier in je werk?, Hoe werkt het proces van loopbaanadvies?, Minder denken, meer gevoel, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.