ZINGEVING:

Het gevoel van voldoening een bijdrage te leveren aan iets buiten jezelf (een ander of de wereld)

“He who has a strong enough ‘WHY’, can bear almost any ‘HOW’”.
Viktor Frankl

 “Courage is not the absence of fear but the awareness that something else is more important.”
Stephen Covey

Een gevoel van zingeving en/of voldoening is de sterkte maar meest genegeerde krachtbron onder een ieders carrière. De reden is dat het relateert aan iets dat ‘groter’ is dan jijzelf alleen. De basis is dat je iets doet dat bijdraagt aan een niet-persoonlijk doel. Jij kan het natuurlijk wel als doel voor jezelf gedefinieerd hebben (om aan iets groters bij te dragen), maar het gaat er natuurlijk om dat de vruchten van die acties niet aan jouzelf toekomen.

De praktische implementatie van ZINGEVING bestaat uit 2 onderdelen:

A) Zingeving aan een ander: 

Wat geef jij het liefst aan de ander in 1 op 1 uitwisselingen met één ander mens? Waarmee maak jij iemand het liefst blij?

B) Zingeving aan de groep:

Wat draag je het liefst bij aan de groep? Wat is jouw favoriete bijdrage aan alles dat groter is dan 1 op 1 contact? Van 2 collega’s tot ‘de hele wereld of mensheid’.

Beide doelen geven een gevoel van voldoening, of zingeving, maar worden op een iets andere manier getriggerd of geprikkeld. Daarom is deze scheiding van belang.

Waar vind je de trigger voor beide onderdelen? 

A) Iets doen voor een ander individu                    >>  Fysiek/ emotioneel

  • Als je in de ogen van de ander ziet, dat wat jij hebt ‘gegeven’ daadwerkelijk is aangekomen, of ‘geland’
  • Een oprecht bedankje krijgen van die ander. Hij /zij is blij met wat jij hebt gedaan voor hem/haar, waardoor jouw gevoel van zingeving wordt getriggerd. (Let op: dit is een andere krachtbron dan een compliment krijgen over de ‘kwaliteit’ van jouw handelen, waarbij trots ten aanzien van jouw competenties en acties de trigger is)

B) Iets doen voor een groep of hoger doel            >>   Mentaal/spiritueel

  • Een actieve, mentale connectie maken met het ‘hogere doel’ (“dit is groter dan mijzelf”)
  • Het gevoel van bijdragen aan dit grotere geheel.
  • Het gevoel van behoren aan het doel en de hele groep dit zich verbonden heeft aan dit doel (verbinding en saamhorigheid).

Uiteraard kan er overlap zitten tussen deze 2 onderdelen van zingeving. Maar deze tweedeling helpt je om zingeving in de volle breedte te betrekken in je leven.