Waarom je vastloopt in de zoektocht naar een baan met meer passie

“Ik zou eigenlijk wel iets creatiefs willen doen. Maar dan wordt ik waarschijnlijk kunstschilder of zoiets. En dan ga ik veel minder verdienen waarschijnlijk. Misschien is “iets creatiefs” het toch niet dan……”

Bovenstaande 3 zinnen zijn een simpel maar sprekend voorbeeld, waarom je vastloopt in jouw zoektocht naar meer passie in je werk, of een andere baan. Vraag jezelf eens af, of er bij jou ook vergelijkbare voorbeelden door je hoofd zijn gegaan.

Bob Ross Passie

Wat gebeurt er op dat moment:

  • Je bent op zoek naar aanknopingspunten voor je passie
  • Je vindt een eerste mogelijke vonk“iets creatiefs”
  • En dan…….je vertaalt die eerste vonk direct en vaak onbewust naar een concrete baan, of professie; “kunstschilder”
  • Vervolgens verplaatst je jezelf in die professie, of baan,
  • Waarbij mogelijk negatieve aspecten zich direct ook manifesteren “weinig verdienen” (andere veelvoorkomende voorbeelden zijn: geen opleiding/ervaring, veiligheid van huidige baan/inkomen opgeven, botst met werk/prive, etc.)
  • En…PATS…de negatieve component, overstemt de eerste vonkjes en het beginnend vuurtje wordt direct gedoofd.
  • Vervolgens zoek je op een andere plek naar vonken, waar hetzelfde proces zich voordoet.
  • Na enkele weken, merk je op dat je in dezelfde cirkeltjes aan het denken bent. alle voorbeelden komen weer even voorbij, de beperking popt weer naar boven en hup naar het volgende voorbeeld, met hetzelfde gevolg.

Het doorbreken van de cirkel

Deze cirkel is eenvoudig te doorbreken, maar vereist wel wat aanhoudende aandacht. Je dient jezelf scherp af en toe even scherp te houden. Het werkt als volgt: Deel het proces van loopbaancoaching op in 2 afzonderlijke fasen en houdt deze fasen strikt uit elkaar.

  1. Je passie opstoken
  2. Een baan vinden

Eerst het één, dan pas het ander. Waar het op neerkomt is dat je de 1e fase afschermt van alle realiteitszin, oordelen, verwachtingen, beperkingen en hobbels.

Tip 1:


Zie de eerste fase als een brainstorm fase en hanteer daarbij de regels van een brainstorm. Exploreer, vrij en onbeperkt. Pas na de brainstorm ga je kritisch kijken naar de output van de brainstorm.

Tip 2:

Focus jezelf in de eerste fase op de vraag: WAT PRECIES? Wat is het dat je aanspreekt in “iets creatiefs”? Wil je met je handen bezig zijn, gaat het om het esthetische, concepten bedenken, is het mentaal of fysiek? Stel jezelf zoveel mogelijk vragen om erachter te komen wat het nu heel concreet is dat je aanspreekt in dat creatieve.

Het enige doel in de eerste fase is je passie en innerlijk vuur opstoken. Die energie heb je nodig in de 2e fase om alle realiteitszin en beperkingen te kunnen weerstaan.

Heb je een vraag of wil je een vrijblijvend, oriënterend gesprek voeren?