Goede voornemens voor 2012: 12 schrijftips

De periode van goede voornemens rondom Nieuwjaar is weer in volle gang. Het is feitelijk niets meer dan een collectief bepaalde periode van doelen stellen voor het aankomende jaar.
Persoonlijk had ik het vroeger helemaal niet zo op doelen stellen (nog steeds eigenlijk niet). Doelen stellen associeerde ik altijd met iets dwangmatigs. Om die reden heb ik het dus al helemaal niet zo op goede voornemens.

Maar goed,……… ik moet eerlijk zeggen dat ik er de laatste toch steeds meer heil in ga zien. In mijn ongeplande en niet-dwangmatig onderzoek naar menselijke ontwikkeling duikt dat doelen stellen (en goede voornemens) steeds weer op. Inmiddels ben ik mij ervan bewust dat ik er gewoon niet meer omheen kan.

Elke spreker, schrijver, trainer en goeroe op het gebied van persoonlijke ontwikkeling roept elke keer weer dat het werkt. En als iedereen het roept dan zal er toch wel een kern van waarheid inzitten.

Ik heb vele verschillende benaderingen, instructies en foefjes geprobeerd en tot de ontdekking gekomen dat de basis van de meeste manieren van doelen stellen ongeveer op hetzelfde neerkomt.
Dat wil ik hier graag met je delen, voor het geval je jezelf had voorgenomen iets met die goede voornemens te doen. (op zich al een goed voornemen op zichzelf)

Hieronder beknopt:
•    de basisregels.
•    een aantal aanvullende randvoorwaarden om gefocust je goede voornemens te creëren.
•    concrete schrijftips rondom goede voornemens.

Basisregels
1.    In de basis komt het er op neer dat je heel goed nadenkt over wat JIJ echt wilt.
(Als je moeite hebt om dat te bedenken, neus dan eens rond op mijn blog op zoek naar hints en tips, die je aanspreken bij het ontdekken van wat je wilt)

2.    Overtuig jezelf van het feit dat je wensen, voornemens en doelen realiseerbaar en haalbaar zijn.
Als jij er niet in gelooft, dan heeft het geen enkele zin. Vraag jezelf af of je gelooft in de haalbaarheid van je dromen voor 2012. Zo niet, waarom dan niet? Een moeilijke maar erg waardevolle vraag.

3.    Het noodzakelijk om je wensen, voornemens en doelen zo expliciet mogelijk te maken.
Spreek ze uit en schrijf ze op. Maak ze zo ‘hard’ en expliciet mogelijk. Ze moeten constant vooraan in je bewustzijn liggen en je mag er zo vaak en zoveel mogelijk aan herinnerd worden.
Randvoorwaarden
1.    Blok minimaal een uur tijd in je agenda

2.    Zoek een voor jouw prettige plek op (in rust thuis, of in een koffiezaak bijvoorbeeld)

3.    Zorg dat je niet gestoord wordt (geen telefoon, computer, etc.)

4.    Zorg dat je een notitieboek hebt en een pen.

5.    Zorg dat je voldoende concrete vragen hebt, zodat je tijdens jouw momentje niet hoe na te denken over wat je gaat bedenken. (zie hieronder de schrijftips in chronologische volgorde)

6.    Deel de vragen chronologisch in, zodat je ook over de volgorde niet hoeft na te denken.

7.    Plan voor het hele jaar per 2 weken een moment (hoeft maar 5 minuten te zijn), waarop je jouw voornemens terugleest en je weer bedenkt waarom je ook alweer dit voornemen hebt opgeschreven.

8.    Maak het moment van tevoren bewust een moment voor jezelf.

9.    Neem een lekkere bak koffie en ja, doe ook maar dat stukje taart (nu kan het nog 😉

10.    Geef jezelf die schouderklop dat je dit moment voor jezelf hebt genomen en dat je goed bezig bent.

11.    Beloof jezelf dat je jezelf nog een schouderklop geeft als je moment erop zit, ongeacht de resultaten van dit moment.

Schrijftips en vragen om tot je goede voornemens te komen (chronologisch)
1.    Benoem van 2011 de 3 gebeurtenissen waar je het meest trots op bent.

2.    Benoem van 2011 de 3 gebeurtenissen waar je het meeste plezier aan hebt beleefd.

3.    Benoem van 2011 de 3 gebeurtenissen, die het meeste impact op je leven hebben gehad.

4.    Benoem van 2011 de 3 beste verbeteringen die jij hebt doorgevoerd op welk vlak dan ook.

5.    Benoem van 2011 de 3 verbeteringen die je eigenlijk ook nog had willen doorvoeren.

6.    Lees alle punten van hierboven nog eens rustig door en bepaal welke je mee wilt nemen naar 2012. (opnieuw beleven, verder verdiepen, alsnog doen, etc.)

7.    Deel je voornemens voor 2012 in per categorie: bijvoorbeeld: (gezin, familie, andere sociale contact, sport, zakelijk, gemeenschap, educatie, gezondheid), of (spiritueel, emotioneel, geestelijk, fysiek) Zo’n categorisatie maakt de vragen wat meer behapbaar.

8.    Bepaal per categorie wat het belangrijkste thema is.

9.    Kies de 5 belangrijkste thema’s als hoofdoelen voor 2012.

10.    Benoem per thema 3 concrete subdoelen (SMART), die alle 3 een bijdrage zijn aan je hoofddoel.

11.    Uiteindelijk heb je dan 5 hoofdoelen, die de grote lijnen aangeven en 15 concrete subdoelen, waar je gericht mee aan de slag kan.

12.    Zet van alle 15 subdoelen een deadline of een reminder in je agenda. Wanneer moet je het gedaan hebben, of weer evalueren om te kijken hoe het er voor staat. Dit nu doen, is de rest van het jaar profijt ervan hebben. Het zijn puur geheugensteuntjes, die het je gemakkelijk maken.

Zo, en nu zelf op weg naar een bak koffie, een stuk dadeltaart en gaan ‘practicen what I preach.’
Alvast een hele fijne jaarwisseling gewenst en heel gelukkig, voorspoedig en effectief 2012!

This entry was posted in Doelen en plannen maken, Hoe denk ik concreet na over mezelf, Zingeving en voldoening vinden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.