Loopbaanadvies tips voor op reis

Vakantie is het meest uitgelezen moment om eens rustig over het verdere verloop van je carrière na te denken. Je bent enige tijd uit je werkomgeving, wat je de ruimte geeft om de zaken eens van een afstand te bekijken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele vakantie met carrièrevraagstukken bezig bent, maar je kunt al wel besluiten of er daadwerkelijk iets moet veranderen en hoe je dat dan zou willen gaan aanpakken.

De volgende doe-het-zelf tips helpen je om een plan van aanpak te formuleren waar je na je vakantie mee aan de slag kan:

1. Waarom moet er iets veranderen? (schrijfoefening)

Maak een lange lijst met alle factoren die het gevoel dat er iets moet veranderen in jouw situatie aanwakkeren. Te lange reistijd, te weinig voldoening, te laag salaris, problemen met je manager, de materie waar je mee bezig bent boeit je niet, te veel of juist te weinig uitdaging, enzovoorts. Maak de lijst zo lang mogelijk.

2. Besluit of je op basis van het bovenstaande iets gaat veranderen in je leven en geef je commitment aan de actie die je gaat ondernemen. (commitment kweken)

Besef jezelf dat de mate van commitment aan jezelf en jouw keuzes het eindresultaat bepaalt. Hoe sta je er op dit moment in?
“Ik moet er eens over gaan nadenken inderdaad.” “Ik zal ergens volgende week eens kijken, of ik wat dingen ga opschrijven.”
Of,
“Ik loop te lang met een bepaalde onvrede rond en ga nu echt actie ondernemen.” “Ik wil dat er nu echt zaken gaan veranderen en weet dat ik hiervoor tijd moet gaan inplannen.”
Zonder 100% commitment zul je moeite ondervinden om je doelen te bereiken. Het proces vereist inspanning en tijd. Stel jezelf de vraag of je dat aan jezelf beschikbaar wilt stellen en geef jezelfvervolgens bewust commitment hierop. (schrijf je commitment op, vertel het aan mensen om je heen, doe alles wat je kan herinneren aan je intentie om je leven positief te veranderen)

3. Bevestig aan jezelf dat je alle angsten, beperkingen en onzekerheden die jouw loopbaanadvies proces met zich mee kunnen brengen onder ogen zult durven zien en dat je zult blijven doorzetten. (commitment kweken)

Wees voorbereid, zodat je jezelf niet laat afschrikken door wat je ook zult tegenkomen tijdens het proces. Bepaalde veranderingen zullen tot gevolg hebben dat je zekerheden moet opgeven, of aanpassingen in je leven zult moeten maken. Die kunnen je in het begin misschien afschrikken, maar leun op de gedachte dat elke verandering in het begin altijd wat ongemakkelijk aanvoelt op zijn minst.

4. Definieer je doel zo scherp mogelijk en maak een zo concreet mogelijke planning. (schrijfoefening)

Een doelstelling geeft richting aan je zoektocht en voorkomt dat je met hagel gaat schieten. Je loopbaan heeft zoveel raakvlakken met andere aspecten van je leven, dat je makkelijk afdwaalt bij alles wat je tegenkomt ter overweging. Een scherpe doelstelling houdt je op koers. Wat wil je bereiken? Wil je een duidelijke carrièrerichting bepaald hebben, wil je een concrete baan hebben, of misschien 3 scenario’s verder onder de loep nemen? Wil je concreet resultaat, of wil je eigenlijk eerst jezelf en je voorkeuren beter leren kennen? Vraag jezelf goed af waar je staat en wat je onderliggende behoefte is bij alles wat je bij 1 hebt opgeschreven.
Een planning maakt het je makkelijker om in actie te komen en in actie te blijven. Een planning zorgt ervoor dat je geen keuzes meer hoeft te maken, of je op een bepaald moment met jezelf aan de slag gaat, of toch nog even een terrasje pakt. ‘The things that get scheduled, are the things that get done.’ Wees je bewust van het feit dat je loopbaanvragen meestal niet heel urgent zijn. Actief aan de slag met je loopbaan kan het dus snel kan verliezen van een dringend klusje, of iets leuks dat zich op dat moment aandient. Een helder doel en een heldere planning zijn extreem belangrijk, om tot resultaten te komen en positieve veranderingen te kunnen doorvoeren. Hoe veel mensen ken je niet, die je vaak hoort over wat ze zouden willen veranderen, maar dit steeds niet doen? Met een strak doel en strakke planning leg je de basis om te voorkomen dat je zelf over 3 jaar nog steeds dezelfde dingen denkt en zegt, zonder dat er veranderingen zijn opgetreden.

5. Deel je doelstelling op in hele kleine deelvragen. (schrijfoefening)

De grootste valkuil binnen loopbaanadvies is om alles tegelijk aan te willen pakken. Je diepste wensen, de leuke taken, randvoorwaarden, zekerheden en verwachtingen zijn allemaal met elkaar verbonden. Daardoor is er een groot risico dat je teveel vragen gaat vermengen en tegelijk wilt beantwoorden. Deel daarom je doelstelling op in hele kleine brokken. Denk bijvoorbeeld aan wat je allemaal uit een carrière wilt halen. Voldoening, zingeving, ontwikkeling, inkomen, zekerheid, enzovoorts. Maak hier een lijst van en blijf deze steeds verder specificeren. Je hersenen zullen af en toe kraken, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is. Denk ook aan alle randvoorwaarden: minimale salariseis, maximale reisafstand, minimale cultuurelementen binnen bedrijf of instelling. Weet je niet goed wat je wilt, of waar je goed in bent? Splits je doelstelling in talenten en wensen. Splits je talenten verder op in bijvoorbeeld intellectuele talenten, sociale talenten, fysieke talenten, etcetera. Splits je wensen bijvoorbeeld verder op in specifieke taken die je leuk vindt om te doen, wat je wilt bijdragen aan de economie (wat wil je anderen bieden) en wat voor jou de beste werkomgeving is.

6. Geef een wegingsscore aan elke deelvraag. (categoriseren)

Zet al je deelvragen onder elkaar en scoor ze in prioriteit. Dit zal je helpen om jezelf op de belangrijkste elementen scherp in het vizier te houden. (Laat je de baan van leven schieten, omdat de reisafstand 15 minuten langer is?) Bij elke baan zullen er minpunten aan zitten. De weging van je deelvragen, beantwoordt voor jou de vraag hoeveel aandacht je aan die minpunten moet geven.

7. Laat alles een week rusten, bekijk dan alles opnieuw en scherp aan waar nodig.

Zo, met bovenstaande punten heb je een stevig raamwerk neergezet, waar je na je vakantie mee aan de slag kan. Een aannemer gaat ook geen huis bouwen zonder goede tekening. Ik hoop dat je hiermee een basis kunt neerzetten voor jezelf, die je zal helpen om snel resultaten te boeken en de nodige veranderingen in je leven te realiseren.

This entry was posted in Doelen en plannen maken, Hoe kweek ik vertrouwen en kom ik tot actie?, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.