In 3 stappen naar meer werkplezier (ook in 6 min. podcast)

Dit bericht is ook beschikbaar als podcast. Klik hieronder

Je gaat met tegenzin naar je werk. Of je twijfelt over je huidige baan……. Je weet dat je dit niet tot je pensioen gaat volhouden. Je vraagt je af waar nu echt je passie ligt. Je twijfelt of je niet een loopbaancoach in de arm moet nemen.

Maar wat kan je zelf al doen?

Op elke moment in je carrière, kan je zelf al aan de slag, om meer passie en werkplezier, of te ontdekken en ervaren. Lees hieronder hoe:

Via de volgende 3 stappen kan je al een heel eind op weg komen.

 1. Mindset
  De eerste stap is een eenvoudige verandering qua mindset. Je hoeft er maar 2 woorden voor te onthouden. Prent die woorden in je hoofd, zodat ze dagelijks aan de oppervlakte zijn voor je. Plak ze op de koelkast, zet je op je schermbeveiligers, hang ze boven je bureau…wat je wil. Als je jezelf maar aan deze woorden blijft herinneren. Hier zijn ze: “Wat wel?”Als je niet lekker in je werk en/of in je vel zit, dan heb je automatisch de neiging om de zwarte kant van alles te zien. Begrijpelijk en dat hoef je ook niet te veranderen, je hoeft er alleen maar iets bij of naast te zetten…..”Wat wel?”
  Zeik lekker op je collega, scheld op dat irritante project en irriteer jezelf lekker aan de vorm van je hoofd van je manager. Doe dat allemaal gewoon. Maar denk daarna heel kort even aan de 2 magic words en benoem 1 dingetje, dat jou wel op een of andere manier positief triggert.
 2. Chill
  De tweede stap zit hem in planning en het managen van je eigen verwachtingen. Op dat punt is de boodschap: CHILL! Lijkt een inkopper….., maar ik merk vaak bij mijn cliënten dat hier een belangrijke valkuil zit.
  Enerzijds is het een verwachtingspatroon ten aanzien van concrete, tastbare resultaten.
  Anderzijds het tijdsbestek waarbinnen deze zich zouden moeten aandienen.
  Ofwel: We verwachten vaak te snel een volledig concreet antwoord. En dan graag in de vorm van een specifieke baan, die aan alle eisen en wensen van ons ideale werk- en privé plaatje voldoet. Hiermee leg je jezelf onnodig druk op. En onder druk wordt alles vloeibaar……ook de intrinsieke bouwstenen onder die nieuwe baan.
  Wat te doen dan?
  Neem wat extra tijd om alles dat bij WAT WEL naar boven komt, verder te exploreren en ontdekken. Dat is hoe je het vuur opstookt, dat is het noodzakelijke voorwerk voordat je grote blokken hout (concrete vacatures, of carrière switches) op je innerlijk vuurtje kan gooien.
  Alsof je een moeilijke wiskunde som aan het maken bent en je constant aan jezelf vraagt: Ben je er al uit, weet je het al, hoe lang nog?
  Gun jezelf de ruimte zonder tijdsdruk en zonder verwachtingspatroon. Gras gaat niet harder groeien als je eraan gaat trekken.
 3. Specify and apply
  De derde stap sluit aan op de tweede; Wat doe je dan in die extra tijd en ruimte?
  Specificeer: Als je vele grote en kleine elementen hebt benoemd bij WAT WEL?, dan is de vervolgvraag: WAT PRECIES?
  Pluis deze vraag uit tot in detail. Blijf jezelf afvragen of je nog gedetailleerder kan aangeven, wat jouw positieve energie geeft, wat je leuk, wat je aantrekt, waar je meer van wilt. Het waarom doet er niet toe. Het heeft geen zin om je persoonlijke voorkeuren te verklaren. Het boeit niet om te weten waarom je een pizza lekkerder vindt dan spruitjes. Weten dat je liever pizza eet, helpt je nu eenmaal als je in de supermarkt staat.
  Toepassen: Ga in de praktijk meer doen wat je positief stimuleert. Zoek het bewust op, breng het in je leven. Hoe klein het ook is. Eet vaker pizza, luister bewust meer naar die band van vroeger, spar een keer extra met die inspirerende collega, zet de puntjes op de i bij die belangrijke presentatie van je projectteam, duik gelijk op dat leuke projectje als je manager vraagt, wie tijd heeft om dat op te pakken.
  Ook hier weer geen verwachtingen…gewoon doen….stook dat vuur verder op.

Waarom deze stappen?
En dan?…vraag je jezelf wellicht af. Nou……..dan zul je merken dat bepaalde elementen je veel positieve energie opleveren. Die passen gewoon bij je. En dat maakt ze een soort van onvermijdelijk. Het smaakt naar meer…je wordt hongerig.
En vanaf dat moment is er een proces in werking dat richting geeft…en dat vanzelf gaat. Je hoeft jezelf er niet voor te motiveren en het voelt zeker, omdat je weet dat dit is wat bij je past en goed voor je is. Het ontwikkelt zich vanzelf verder, omdat dit een organisch proces is. Water en zonlicht en er ontstaat vanzelf een plantje.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.