Quarterlifecrisis; passieloze ambitie?

De quarterlifecrisis. Of ie nu bestaat of niet, er wordt wel geregeld over gesproken en gefilosofeerd. Als het onderwerp je interesseert en je de tijd hebt dan is deze documentaire door Roos van Ees van de VPRO (Holland Doc) echt de moeite waard om te kijken.

Hieronder noem ik zomaar wat gedachten die bij mij opkwamen bij deze docu over de quartelifecrisis. Ik wil wel benadrukken dat ik hiervoor even helemaal denk in de zienswijze en beleving van de documentairemaakster. Dit is natuurlijk maar één kant van het verhaal dat uitgelicht wordt. Maar toch:

  • Ambitie ontstaat op natuurlijke wijze vanuit je passie. Andersom juist niet. In de docu lijkt het bij de documentairemaakster alsof de ambitie eerst heel hard op komt zetten, waarbij de verbetenheid waarmee dit streven gepaard gaat het zoeken naar innerlijke drijfveren blokkeert of overheerst.

 

  • Veel jongeren lijken heel hard op weg naar iets goeds, groots, cools, of bewonderenswaardig, zonder te weten welke richting dat uit is. Check eens hoe dat bij jezelf zit.
  • Ik vind het niet gek dat de toenemende hoeveelheid reclameuitingen van bedrijven en van individuen (social media) de prestatiedrang doet verhogen. Alleen maakt die gedrevenheid het wel moeilijker om relaxed, open en integer naar jezelf te kijken jezelf te accepteren zoals je bent en dat als uitgangspunt voor je verder leven te nemen.
    Ik denk weer aan de woorden van Erasmus: “de belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wordt wie je bent”.
    Hoe kritisch ben jij wellicht onbewust naar jezelf?
  • De route naar duurzaam carrièresucces? Eerst passie, dan pas ambitie.

 

This entry was posted in Ambitie en prestatiedrang, Filmpjes en presentaties over loopbaanadvies, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.