Ontdek je passie in alles wat je doet

Denk jij dat er sommige mensen zijn met een duidelijke passie en anderen die misschien geen passie hebben?

Ik denk van niet en ben van mening dat iedereen zijn of haar passies heeft. Niet één, maar zelfs duizenden.

 

Iedereen kan zijn of haar passies ontdekken, no matter what. Maar hoe dan?

Het is een kwestie van perspectief. Hoe kijk je aan tegen het begrip passie? Zwart-wit denken over passie (het is er, of het is er niet) helpt je absoluut niet om het voor jezelf te ontdekken.

De metafoor van het innerlijk vuur

Passie wordt vaak vergeleken met een innerlijk vuur. Je kunt het ontdekken van je passie dan ook het beste vergelijken met het aanmaken en opstoken van dat innerlijk vuur. (zonder aansteker dan he) Het is goed om te beseffen dat het meeste werk bij het maken van vuur aan het begin zit. Als het eenmaal goed fikt blijft het vanzelf branden.

Maar het staat vast dat je er energie in moet stoppen, om vonken te creëren en dat je vervolgens de eerste vlammetjes goed moet koesteren en de juiste omgeving voor ze moet verzorgen om ze te laten groeien. Met deze metafoor in je achterhoofd ben je al half op weg om je passie te vinden of te laten groeien.

Hoe maak je dan vonken?

Easy; denk na over alles (hoe onbenullig dan ook) dat je simpelweg een goed gevoel geeft. Bedenk alle activiteiten, omgevingen, mensen, dingen, concepten, kunstvormen, hobby’s, werkzaamheden en ideeën, die bij jou van binnen ‘vonken’. Maak een lange lijst met alles wat voor je gevoel ook maar een heel klein beetje vonkt. Die vonkjes kunnen in eerste instantie misschien doelloos lijken, maar schrijf ze allemaal op.

Hieronder een aantal (extreme) voorbeelden van mijn ‘vonken’, om je een idee te geven van de bandbreedte ervan:

  • Skydiven
  • Golfsurfen
  • Een strakke file-parkeeractie
  • De nespresso capsules netjes geordend op kleur bijvullen in de doos (geen idee waarom, maar ik krijg er gewoon een goed gevoel van)
  • Zien in de ogen van iemand dat ik iets heb aangereikt, dat landt bij iemand en dat diegene voortaan zelf kan toepassen of oproepen. (waarom ik snowboardles geven zo leuk vond en waarom ik nu loopbaanadviseur ben)
  • Muziek van de band ‘Tool’

Je ziet dat het uiteenlopende dingen zijn, die bij mij vonken geven. Sommige groot en anderen volledig onbenullig. Maar ze zijn er, zonder dat ik altijd precies kan benoemen waarom. Ze zijn er en ik erken ze, ongeacht hun doel, of betekenis. Die erkenning is extreem van belang. Zet uit je hoeft dat het een doel moet hebben. Voelt het goed? Voel het dan! Geniet ervan, zoals het is, daar groeit je passie van.

Hoe maak ik vlammetjes en hoe koester ik die?

Dit is ook simpeler dan je misschien zou denken. Richt je energie op je vonken. Zoek je vonken op en doe vaker datgene wat je een goed gevoel geeft. Creëer de ruimte in je leven om al die dingen de ruimte te geven. Geef ze zuurstof en gooi er kleine takjes op, zodat het vuur verder groeit.
Begin klein, maar pas het zo vaak mogelijk toe. Het hoeft helemaal geen extra tijd te kosten. Het gaat erom dat je er bewust van bent dat je iets kiest dat je een goed gevoel geeft. Benoem dat dit iets is dat je een goed gevoel geeft. Herinner je het moment dat je het opschreef.
Als je broccoli lekkerder vindt dan bloemkool, koop dan bewust broccoli in de supermarkt en bedenk je dat broccoli ook in heel subtiele vorm een passie is (meer dan bloemkool in ieder geval)

Voor ‘grotere’ passies moet je misschien wel wat extra tijd inruimen. Zo was het bij mij dik 2 jaar geleden dat ik een parachutesprong had gemaakt. En ik weet dat het een van mijn passies is. Dus toen ik afgelopen weekend naar Texel ging, heb ik de tijd genomen om een weer een sprong te maken. Het voelde alsof ik een nieuw blok hout op het vuur gooide. De passie brandt voort en geeft mij weer hernieuwde energie.

 

 

This entry was posted in Hoe denk ik concreet na over mezelf, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen, Vind je passie en intrinsieke drijfveren, Zingeving en voldoening vinden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.