Loopbaantip uit het rijksmuseum (1 min. read)

Loopbaantip Hieronymus

Loopbaancoaching is van alle tijden zo blijkt maar weer……

Ik zag dit schilderij dit weekend in het rijksmuseum. Deze meneer heet Hieronymus van Beverningh.  Een vooraanstaand diplomaat uit de gouden eeuw Hij speelde een belangrijke rol bij meerdere vredesverdragen in die tijd. Hieronder zijn loopbaantip, die vandaag de dag misschien wel actueler is dan toen:

Loopbaantip Hieronymus 2

‘Zoek jezelf niet buiten jezelf’

Hij benadrukt hiermee de waarde van introspectie en zelfreflectie. Innerlijke voorkeuren en gevoelssignalen die de uiting van je persoonlijkheid sturen zitten nu eenmaal van binnen. Je kan ze alleen zelf kennen. Mits je er geregeld naar luistert.

Maar de verleiding is groot om ‘wie je bent’ te zoeken in de wereld om ons heen. In rollen, rolmodellen, beelden, ideaalbeelden, droombeelden, banen, functies, of een status.

Er zijn daarbij 2 factoren die vandaag de dag de focus op de buitenwereld extreem versterken:

Media; in de vorm van reclame uitingen (exponentiële toename van de reclamebeelden die we tegenkomen in ons dagelijks leven)

Social media; We posten (en zien van anderen) alleen het mooiste en beste. Plus, we gaan nog maar eens extra vergelijken en naar buiten kijken.

En begrijp mij niet verkeerd. Ik ben niet tegen (sociale) media, maar een gezond bewustzijn van de omvang en haar effect is wel noodzakelijk. Dat zet aan om de vorming van je zelfbeeld in balans te brengen met datgene wat Hieronymus in de gouden eeuw al predikte:

Zoek jezelf niet buiten jezelf!

Al die media uitingen en berichten zijn vaak verleidelijk. En ze zijn nu wel constant en extreem dichtbij.  Ik moet tegenwoordig ook echt mijn best doen om tijdens een etentje niet stiekem even mijn smartphone te checken. De momenten zonder afleiding worden schaarser en schaarser. En daarmee is het niet verwonderlijk dat er zoveel (jonge) mensen bij mij binnenstappen. Enige hulp wordt misschien wel meer noodzakelijk, om jezelf binnen in jezelf te kunnen vinden. (Daar zit dan misschien stiekem een tweede loopbaantip in verscholen 😉

 

This entry was posted in Vind je passie en intrinsieke drijfveren, Zingeving en voldoening vinden and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.