Loopbaanadviestip van de bibliotheek in Rotterdam

Deze spreuk zegt in feite alles wat je moet weten, om geluk te vinden in je leven, met uiteraard een bijpassende loopbaan. In mijn vorige bericht ben ik al  ingegaan op het nastreven van verwachtingen vanuit je omgeving. Deze spreuk die pontificaal boven de ingang van de bieb in Rotterdam hangt, zegt in feite dat al die verwachtingen ondergeschikt zouden moeten zijn aan wat je daadwerkelijk bent. Als je wordt wat je vanuit je eigen kern daadwerkelijk bent, dan surf je het makkelijkst mee op de golven van jouw eigen leven. Al je echt jezelf durft te zijn dan gaan dingen vanzelf, je voelt je er prettig bij en je kan doorzettingsvermogen opbrengen, als je moeilijkheden tegenkomt. Je weet namelijk van binnen zeker dat je op het juiste pad zit en je bent intrinsiek gemotiveerd. Dat betekent dat je over veel meer energie kan beschikken dan als je iets doet wat eigenlijk niet helemaal jouw ding is. De hobbels op weg naar jouw doel neem je dan veel makkelijker, veel makkelijker dan als je geen sterke binding met dat doel hebt.

Tips om erachter te komen wat je bent:
1) Bedenk wat je graag gratis en voor niks doet. Wat zou je willen doen, ook als je er geen geld, erkenning, status, of wat dan ook voor zou terug krijgen? Hier zit echt de sleutel.
2) Bedenk wat voor je leuke, gekke, nieuwe dingen je eigenlijk zou willen doen, maar die je eigenlijk (nog) niet durft, omdat je toch enige vrees hebt voor de reactie van je omgeving. Doe eens 1 van die dingen en wees jezelf heel bewust van het gevoel dat het je geeft.

This entry was posted in Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen, Vind je passie en intrinsieke drijfveren, Zingeving en voldoening vinden and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.