Waar kan ik mijn passie vinden? 6 aanknopingspunten

passie vinden verrekijkerWaar kan ik mijn passie vinden?
Het begin van de zoektocht naar je passie is het moeilijkste deel van de zoektocht. Als je eenmaal bent begonnen wordt je passie vinden veel makkelijker.

Maar waar begin ik dan?
Je kunt op verschillende plekken beginnen. Passie bestaat namelijk uit een optelsom van intrinsieke motivatie of energie, die uit verschillende ‘bronnen’ voortkomt. Je kunt bij elk van die bronnen beginnen met zoeken. Alsof je in de supermarkt uit elk schap een artikel in je wagentje gooit.

Wat zijn die bronnen dan?
1) Leuke activiteiten (flow)
2) Werk vanuit je talenten (competentie en succes)
3) Onderwerpen die je interesseren en aanspreken (nieuwsgierigheid)
4) Persoonlijke Waarden (authenticiteit)
5) Bijdragen en iets voor een ander doen (altruïsme)
6) ‘Hogere doelen’ (verbondenheid)

Deze lijst is uiteraard niet bedoeld om volledig compleet te zijn, maar geeft wel de belangrijkste intrinsieke krachtbronnen aan.

Hoe onderzoek ik die bronnen dan voor mezelf?

  • Onderzoek ze één voor één, afgebakend en specifiek. Activiteiten kunnen bijvoorbeeld alleen maar werkwoorden zijn.
  • Betrek het op jezelf en alleen op jezelf en los van enige context. Samenwerken is bijvoorbeeld geen activiteit, maar het doen van een activiteit met anderen. Wat doe jij dan specifiek?
  • Denk niet in, of aan banen! Dan ga je automatisch associëren met andere aspecten die gerelateerd zijn aan die specifieke baan. Dan verlies je de specifieke focus.
  • Zoek naar die aspecten die het meest consistent met jou als persoon verbonden zijn. Met andere woorden; wat heb je altijd al leuk gevonden, wat zal je altijd leuk vinden, wat streef je na, zie je graag in anderen, etc.
  • Toets elk aspect aan verschillende contexten; privé, werk, sociaal, vrije tijd, etc.

Je herkent misschien het ‘cirkeldenken’ bij jezelf als je nadenkt over toekomstige loopbaanstappen. Dat een mogelijke vervolgstap in je carrière een doodlopende weg lijkt en je daarom maar een andere optie gaat overwegen, die ook weer dood lijkt te lopen op een specifiek aspect. En zo ontstaat dan een cirkel, waar je moeilijk uit lijkt te komen.

Bovenstaande aanpak doorbreekt dat cirkeldenken. Laat de beelden over concrete banen nog even los en breng eerst jouw krachtbronnen één voor één helder in kaart.

 

 

 

This entry was posted in Hoe denk ik concreet na over mezelf, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.