Flow en passie; hoe vind je het?

flowPassie is een optelsom van verschillende innerlijke drijfveren. Passie zorgt voor een naar buiten gerichte energie. Je intrinsieke motivatie wordt automatisch omgezet in actie. Zonder dat je er je best voor hoeft te doen. Het gebeurt gewoon. Daarnaast zorgt passie voor een gevoel van voldoening en berusting. Het ‘klopt’ wat je doet of wat je gedaan hebt.
Flow is een belangrijk onderdeel van passie. Het begrip flow is geïntroduceerd door Mihály Csíkszentmihályi, een beroemd Hongaars psycholoog. Hij omschrijft flow als een bepaalde ‘state of mind’, waarin je volledig opgaat in een activiteit.

Waarom is flow belangrijk binnen het werkveld van loopbaancoaching?
Nou……gezien het feit dat je in een werkomgeving vaak zo’n 8 uur per dag dingen aan het doen bent, is het wel prettig als die activiteiten je enigszins in flow kunnen brengen. Dan gaat het allemaal wat makkelijker. Makkelijker dan als je jezelf steeds een schop onder je kont moet geven om weer in actie te komen of in actie te blijven.

Bekijk hieronder een korte video met een beschrijving van het begrip flow (5 min)

https://www.youtube.com/watch?v=8h6IMYRoCZw&index=26&list=PL-bTaZrTDhtbhxgS59t4HzwCnq2iIYMgV

Hoe vind je flow?
Mijn aanpak voor het vinden van je flow wijkt iets af van de video. Ik koppel flow namelijk los van uitdaging, of ‘ergens goed in zijn’. In mijn ogen is dat een ander type drijfveer, meer gelinkt aan trots en de kick van resultaat en succes.

Ik kan ook in flow raken van het bijvullen van de doos met nespressocupjes (don’t ask me why), maar ik ervaar daarbij geen kick of uitdaging.

De nuance
Ook als ik de cupjes qua kleur volledig random in de doos doe, kan ik er in opgaan. Maar het liefst maak ik er een mooi kleurrijk figuur van. Dan voel ik naast flow ook nog een vorm van succes (door een mooi resultaat).

Het is EN-EN. Flow is een aparte drijfveer en succes is een aparte drijfveer. Als je die stapelt wordt je intrinsieke motivatie sterker. Dat wil ik ook zeker niet ontkennen. Maar om jouw flow te ontdekken, moet je deze juist lostrekken van de dingen waar je een kick door ervaart. Dit laatste is essentieel.

De uitdaging bij het vinden van je flow zit er dus in, om juist die activiteiten te vinden, waar je in op kan gaan, ook als ze geen resultaat op zouden leveren.

Stel jezelf de vraag dat als je 8 uur één en dezelfde activiteit zou moeten uitvoeren, zonder dat je er resultaat mee behaalt, wat dat dan zou zijn. Welke taken zorgen ervoor dat je de tijd vergeet, dat de dag snel voorbij gaat?

Reminders
– Flow komt voort uit een activiteit en is dus alleen uit te drukken in werkwoorden.
– Let op dat het om individuele activiteiten moet gaan. Samenwerken bijvoorbeeld, betekent iets doen met anderen. Het is een randvoorwaarde bij een activiteit. Als je met anderen samenwerkt, wat doe je dan feitelijk? Luisteren, vragen, bouwen, dansen? Dat is de vraag.

This entry was posted in Filmpjes en presentaties over loopbaanadvies, Geen plezier in je werk?, Hoe denk ik concreet na over mezelf, Meer passie in je huidige baan, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.