Loopbaancoaching schrijftip 1: De kracht van schrijven!

Dit bericht is meer conceptueel van aard en zal je inzicht geven in de redenen waarom schrijven zo´n krachtige methode is binnen loopbaancoaching. Aan het eind vind je een oefening.

Schrijven is krachtig omdat het ideeën en denkbeelden expliciet maakt. Als een idee op papier staat, dan heeft het bestaansrecht buiten jou zelf om. Het bestaat naast jou, zonder jou. En dat is nu de tekortkoming van het denken alleen. Gedachten zitten alleen in jouw hoofd en jouw ideeën en gedachten willen nog wel eens vervagen als andere gedachten ook aandacht opeisen. Bij geschreven tekst gebeurt dat simpelweg niet, omdat het geschreven wordt helder en duidelijk is en blijft.

Voorbeeld

Je herkent jezelf misschien in het volgende voorbeeld: je bent aan het sporten in de sportschool en voelt je heerlijk fit. Je bent lekker aan het trainen, bent blij dat je toch bent gegaan en voelt je fit en goed in je vel. Je ziet allemaal sportieve mensen om je heen, de meeste goed in shape en je denkt: ´Ik ga dit vasthouden, ik ga dit vaker doen.´

De volgende avond heb je een verjaardag van een goede vriend. Het is beregezellig en er is een aantal oude bekenden die je al lang niet had gesproken. Je doet een paar drankjes en de sfeer komt er goed in. Je denkt: ´Wat is dit toch gezellig, ik moet dit vaker doen. Ik vind vrienden en gezelligheid echt belangrijk en ga hier meer tijd voor maken.´ Uiteindelijk wordt je de volgende dag brak wakker rond het middaguur en laat je fitness schieten, omdat je hoofdpijn het niet toelaat.

Je hebt je -geheel logisch en menselijk overig- laten leiden door de situatie. De context heeft bepaald wat je op dat moment belangrijk vindt. De belangen zijn tegengesteld aan elkaar en verschillen per dag, waarbij het gevaar van de actuele verleiding op de loer ligt.

Schrijven en teruglezen

Om grip te kunnen krijgen op dit proces, dien je absoluut jouw belangen en prioriteiten expliciet te maken en op te schrijven. En belangrijker nog dan het schrijven is het teruglezen ervan. Als je wilt dat je doelen en prioriteiten helder worden, dien je deze zo veel mogelijk aan je zelf te bevestigen en te herhalen. De eerste stap daarvoor is om je gedachten na een leuk feestje op te schrijven, evenals de gedachten na een goede training. De volgende dag kan je jouw inzichten buiten hun context afwegen tegen elkaar. Ze zijn niet gekleurd door je huidige context en dat vormt de basis voor al jouw zelfinzicht. Dit proces gaat voor jou ook het verschil maken in het maken van keuzes ten aanzien van je loopbaan.

Schrijf je niets op dan loop je de kans dat al je gedachten blijven zweven. Schrijf je het wel op en ga je actief met je gedachten aan de slag buiten hun context, dan zullen jouw doelen en jouw ambities als heldere sterren aan een donkere hemel verschijnen. Het is net als met spreekwoorden. Degenen die de mensen aanspreekt blijven bestaan en worden dan misschien zelfs wel opgenomen in het grote spreekwoordenboek.

Als jij dingen terugleest en je ziet een element waar je dan weer wat in ziet, ga er dan mee verder op een volgende bladzijde. Na een tijdje kan je er niet meer omheen en heb je expliciet aan jezelf bevestigd wat je denkt. Het is dan een overtuiging. En een overtuiging geeft zekerheid, rust en kracht. En dat vormt de noodzakelijke basis om actie te gaan ondernemen. Het vormt het fundament van jouw toekomst.

Oefening

Ga hier komende week eens mee aan de slag. Telkens als je een uitgesproken gedachte hebt over je carrière (¨ik ga kappen met dit werk¨, ¨ik vind het belangrijk om voldoende te verdienen¨, ¨ik ambieer geen loopbaan van 80 uur per week.¨) schrijf deze dan allemaal op. Lees ze dan aan het einde van de week allemaal eens terug en weeg ze tegen elkaar af. Dan pas kom je verder en zullen de argumenten die echt belangrijk zijn langzaam steeds duidelijk naar voren komen.

De volgende berichten

In de volgende berichten geef ik een aantal concrete tips om je op weg te helpen met schrijven door middel van een aantal praktische tips. Tijd voor actie!

This entry was posted in Loopbaancoaching: De kracht van schrijven and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.