Loopbaancoaching schrijftip 3: Vijf schrijfoefeningen

Deze loopbaancoaching tip helpt je op weg om een begin te maken met schrijven door middel van een aantal concrete schrijftips en oefeningen.

Ik heb zelf gemerkt dat schrijven niet vanzelf gaat. Ik heb er een jaar of twee over gedaan voordat ik een notitieboek kocht nadat ik er voor het eerst over had gelezen.
In het eerste jaar heb ik er letterlijk maar drie pagina´s in geschreven. Nu schrijf en lees ik er wekelijks en besef mij het grote belang van schrijven.
Bedenk jezelf dat het een universele natuurwet is dat het meer energie kost om iets in beweging te krijgen, dan in beweging te houden. Wees daarom niet te kritisch naar jezelf in het begin. Blijf geregeld energie stoppen in het proces door simpelweg even te gaan zitten met pen en notitieboek.

Waar begin je dan mee?
Omdat ik er zelf vrij lang mee heb gestoeid, bedacht ik mij dat ik anderen misschien kan behoeden voor de demotivatie die uitgaat van een slechte start. Daarom hieronder een aantal algemene en wat meer concrete opties om je op te richten. Houdt in ieder geval enkele navolgende bladzijden leeg, om later nog je lijsten en ideeën te kunnen aanpassen en uitwerken. De ontdekking van jezelf blijft namelijk een proces dat nooit ten einde is. De truc is om je te focussen. Pak één van de tips en werk die volledig uit. Schrijf jezelf leeg op dat ene onderwerp voordat je aan een volgende begint.

5 Schrijfoefeningen:

1.Start in het wilde weg, schrijf op dat je niet weet wat je op wilt schrijven.

2.Maak een lange lijst met dingen die je wilt in het leven. Van een wereldreis tot een ton per jaar verdienen, tot die wereldbaan vinden.

3.Maak een lijst van zaken en activiteiten die je positieve energie geven en hebben gegeven. Zaken waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Zaken waarbij je een gevoel van triomf ervaart. Van voetballen bij de F-jes, tot ceremoniemeester zijn bij de bruiloft van een goede vriend of vriendin, tot een succesvolle presentatie die je hebt gegeven op je werk.

4.Maak een lijst van werkwoorden die concrete taken en activiteiten aangeven en die jou leuk zou vinden om te doen op dagelijkse basis.

5.Maak een lijst van alle zaken waar je goed in bent. Bedenk hierbij wat je op beoordelingsgesprekken hebt gehoord, wat je ouders en vrienden tegen je zeggen, wat je als feedback hebt gekregen tijdens projectgroepjes op school of bij je studie.

Conclusie
De bovenstaande opties zijn slechts een klein aantal suggesties om mee te beginnen. Kies er voor nu maar een uit die je het meest aanspreekt en probeer die zo ver mogelijk uit te werken. Er zijn nog honderden lijstjes die je zou kunnen maken en die je absoluut allemaal, stuk voor stuk helpen om zaken helderder op het netvlies te krijgen. Alle lijstjes helpen, alles is een eerste stap! Alles maakt je gedachten meer tastbaar. Je hoeft alleen maar 1 stap te zetten. Ik wens je alvast veel succes en plezier bij die eerste stap.
Het volgende bericht kom ik terug op jouw eerste stap en geef ik je nog een tip om aan het schrijven te gaan en te blijven.

This entry was posted in Loopbaancoaching: De kracht van schrijven and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.