Loopbaancoaching tip: Ontdek de basis van jouw ideale baan

Welke baan past bij mij?
Wat wil ik qua carrière?
Hoe bedenk ik wat ik wil?

Heb je nog geen helder antwoord op deze vragen? Lees dan 1 minuut verder en ontdek de kern van jouw antwoorden op deze vragen via de volgende loopbaancoaching tip:

Het basisprincipe van werk
De basis van een baan, of carrière is vrij eenduidig. Je verricht activiteiten voor een ander of een organisatie in ruil voor inkomen. Jij voegt waarde toe voor de andere partij en krijgt in ruil daarvoor iets terug.

Was je die pianolessen vroeger ook zo zat?
Misschien heb je meegemaakt dat je toen je klein was op aanraden van je ouders een sport hebt beoefend, die je eigenlijk helemaal niet leuk vond. Of die pianoles die je helemaal zat was. Stel je voor dat je dat 40 uur per week moest doen.

Je moet leuke dingen doen
De basis is dat je dingen doet die je leuk vindt. Je kunt nog zulke leuke collega’s hebben, maar als je geen dingen doet die je echt leuk vind, dan raakt je motivatie vrij snel op. Je moet lol hebben in de activiteiten op zich. Zonder dat plezier gaat het niet werken op de lange termijn.

Loopbaancoaching tip:
Neem eens een uur de tijd om je ideale baan te beschrijven in losse werkwoorden. Niets meer en niets minder. Zo dwing je jezelf om alleen in ‘dingen doen’ te denken. En ‘dingen doen’ is het belangrijkste fundament onder elke carrière.

Check bij elk werkwoord dat je bedenkt of het werkwoord een individuele activiteit inhoudt. ‘Samenwerken’ is bijvoorbeeld geen activiteit, maar een randvoorwaarde. Het geeft aan dat je dingen wilt doen met anderen.
Stel jezelf de vraag wat JIJ dan doet als je samenwerkt met anderen. Praat je, denk je, onderzoek je, puzzel je, schrijf je, organiseer je, communiceer je, etc?
Zoek de activiteiten die op zichzelf een goed gevoel geven en parkeer alle andere overwegingen, om je heel even puur te focussen op wat je leuk vind om te doen.

Denk niet aan het resultaat.
Denk niet aan hoe de omgeving er verder uit ziet.
Denk niet aan de vraag of het wel cool is.
Denk niet aan wat anderen ervan zullen vinden.
Denk niet aan de vraag of je wel een carrière wil maken van die activiteiten.

Maak een top 10 van werkwoorden die jou aanspreken als activiteit. Schrijf die top 10 in je notitieboek. Kijk er een week later nog eens naar en bedenk of je het er nog mee eens bent. Zie het als een work-in-progress.

 

This entry was posted in Hoe denk ik concreet na over mezelf, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.