Loopbaancoach doe het zelf tip: “The million dollar question”

 

 

Million dollar question

 “Ik vind veel dingen leuk, maar er is niet iets wat er echt uitspringt.”

Herken je jezelf hierin? Dan gaat onderstaande doe-het-zelf loopbaancoach tip je  zeker een stap verder op weg helpen.

Je kunt waarschijnlijk wel een aantal zaken opnoemen die je ergens onder het kopje passie zou willen plaatsen. Het blijkt vaak lastiger om er vervolgens echt iets uit te laten springen. Iets dat zodanig sterk aanvoelt dat dit houvast biedt voor een vervolgstap in je carrière.

De tip
Toch is er een simpele, maar effectieve vraag die hierbij helpt. De zogenaamde ‘million-dollar-question’ op het gebied van de loopbaancoach. Noem het de dubbel-check vraag voor het gemak.

De dubbel-check vraag:

Wat is universeel?

Met andere woorden: wat is waarheid, binnen alle mogelijk denkbare contexten. In alle vormen en combinaties, op alle momenten, onder elke omstandigheid.

Een voorbeeld:
Je hebt je wel eens (of geregeld) afgevraagd of je misschien onderzoeker wilt worden. De dubbel-check vraag is dan of ‘onderzoeker zijn’ universeel is. Dit doe je door jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:

Zou je elk denkbaar onderwerp leuk vinden om te onderzoeken?
(Als er een of enkele onderwerpen de boventoon voeren, dan gaat het waarschijnlijk meer om je interesse in het onderwerp dan een baan or rol als onderzoeker)

Zou je hele dagen willen onderzoeken?
(Weinig mensen ambiëren een volledig monotone functie, maar beeld jezelf in dat je 8 uur non-stop globaal hetzelfde moet doen. Is onderzoeken dan wat je het liefst zou doen?)

Wat vind je van het beeld/stereotype van een onderzoeker?
(Zie je jezelf zo? Heb je een positieve associatie met het beeld van de onderzoeker? Ga je graag om met onderzoekers? Vind je dat je jezelf gedraagt als een onderzoeker?)

Is de interesse in onderzoeken qua tijd ook universeel?
(Heb je de interesse in ‘onderzoeker’ altijd al wel ergens in je achterhoofd gehad? Zie je jezelf ook als onderzoeker in de toekomst?)

Disclaimer:
Het antwoord is waarschijnlijk niet zwart-wit, maar meer in grijstinten. Zoek het meest donkergrijze op, maar verwacht niet pikzwart te vinden.

Meer loopbaancoach tips: www.sanderspanenburg.nl/blog-met-tips-en-oefeningen/

This entry was posted in Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.