Loopbaanbegeleiding tips: iCould

Dit bericht valt in de categorie loopbaanbegeleiding tips en oefeningen: Als je jezelf op dit moment breed aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt lees dan verder. Ook als je totaal niet weet wat je wilt, of gergegeld de vacaturesites aan het afstruinen bent, dan heb ik nu een gouden tip voor je:

www.icould.com

Wat is iCould?
Simpelweg een Britse verzamelsite met honderden persoonlijke verhalen van beroepsbeoefenaars. Zij vertellen over hun beroep, persoonlijke achtergrond, motivatie, loopbaan en nog veel meer. Je kunt dus specifiek zoeken op beroep of baan. Van acteur (bijv. Kevin Spacey), tot aan marketing manager, of dirigent.

Waarom is deze site een gouden tip?
Het is een niet-wervende tegenhanger voor vacaturesites, die inspireren door de persoonlijkheid achter het verhaal. De onafhankelijkheid maakt dat je jezelf vrij kan oriënteren. Eenmaal geinspireerd door één of meerdere banen, kan je daarna zelf proactiever op zoek gaan naar mogelijkheden in die richting, op basis van jouw eigen voorkeuren en interesses.

iCould helpt je om je zoektocht naar een nieuwe baan te faseren. Eerst vrij oriënteren (het interne proces), dan pas concreet vormgeven in de vorm van een baan (het externe proces).
Op een vacaturesite lopen die twee processen door elkaar heen, waardoor jouw interne, eigen, voorkeuren minder goed kunnen rijpen. Alsof de vruchten al geplukt worden voordat ze volledig gerijpt zijn.

In mijn optiek zouden mensen die moeilijk kunnen bedenken wat ze nu eigenlijk willen, manieren moeten vinden om langer bij dat interne proces stil te staan los van de oplossing in de vorm van een concrete baan. Gras gaat ten slotte ook niet harder groeien als je er aan trekt.  Het heeft water en zonlicht nodig. iCould kan hierbij als middel dienen, om een zaadje tot ontkiemen te brengen.

Waarom iCould in plaats van vacaturesites?
Het lijkt misschien een subtiel verschil met vacaturesites, maar het verschil is groter dan dat. Je moet hier alleen even goed bij stilstaan. De keuze voor iets als iCould, of een vacasite bepaalt min of meer je houding en je benadering van de arbeidsmarkt. Het is het verschil tussen een ‘inside-out’ versus een ‘outside-in’ benadering.

Inside-out
Ga je de arbeidsmarkt op op basis van jouw eigen voorwaarden, voorkeuren, ambities, inspiraties en passies, om daar de juiste baan (en organisatie) bij te vinden? Jij bent dan leidend, de mogelijkheden in de markt zijn volgend en ondergeschikt aan wat jij wilt. Je blijft hierdoor meer bij jezelf en jouw voorkeuren.

Outside-in
Of ga je als een onbeschreven blad de arbeidsmarkt op om je te laten verleiden door wervende vacatureprofielen? Bij oriëntaties op vacaturesites zijn organisaties en banen leidend en ben jij volgend. De vraag in je achterhoofd is of je in die baan en dat bedrijf zult passen. Je schikt jezelf in een profiel dat misschien niet helemaal het jouwe is.

Ik stel het hierboven vrij scherp om het contrast duidelijk te maken. Het onderscheid is echter niet geheel zwart-wit, maar meer een geleide schaal. iCould helpt je om een stap op te schuiven naar de inside-out benadering.
Eerst het interne proces (wat wil ik en wat lijkt mij allemaal leuk). Dan pas het externe proces (hoe geef ik vorm aan wat ik wil, via een concrete functie).

 

 

This entry was posted in Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.