Baan zoeken: dingen doen versus randvoorwaarden

Ben je op dit moment bezig met een nieuwe baan zoeken? Vind je het lastig om te bepalen welke gedachten hierover je het zwaarst moet laten wegen om een beslissing te kunnen nemen?

Als het om carri√®re of een nieuwe baan gaat zitten we allemaal graag voor een duppie op de eerste rang. Logisch natuurlijk dat we allemaal een leuke, inspirerende baan zoeken. Liefst √©√©n die goed betaalt, met niet teveel reistijd, leuke collega’s, goede ontwikkelingsmogelijkheden, enzovoorts.

Maar vaak moet er ergens toch een concessie worden gedaan. Dan is het handig om te weten welke factoren rondom die nieuwe baan nu echt het zwaarst voor je wegen.

Een simpele tweedeling
Je kunt deze factoren eenvoudig in twee categorie√ęn splitsen, als je bezig bent met een baan zoeken:

  • Dingen doen
  • Randvoorwaarden

Het valt mij op dat in het keuzeproces vaak onevenredig veel aandacht wordt besteed aan de ‘randvoorwaarden’. Dit gaat dan ten koste van ‘dingen doen’. De vraag of de activiteiten en taken, die bij een baan horen wel echt bij je passen wordt vaak onvoldoende onderzocht. Het risico daarvan is dat die nieuwe baan toch weer snel gaat vervelen. Dan kun je weer opnieuw beginnen met een baan zoeken.

40 uur per week iets doen wat niet echt op je lijf geschreven is, gaat je gewoon snel tegenstaan.


Hoe kom ik er dan achter wat ik leuke dingen vind om te doen?

Het gaat om 2 dingen:

  1. De activiteit zelf (plezier bij het uitvoeren van de taak, flow)
  2. Het resultaat van verschillende activiteiten (de kick/voldoening van het behalen van een doel, of volbrengen van een taak)

Deze week bied ik je een oefening om te analyseren welke activiteiten je nu eigenlijk leuk vind om te doen. In mijn volgende bericht volgt een oefening die zich richt op welke resultaten jou drijven. De oefeningen zijn maar enkele van de vele mogelijke manieren om concreet na te denken over deze vragen. Misschien heb je na deze oefening nog niet een kristalhelder beeld. Maar bedenk je dat je ook niet in één dag hebt leren fietsen.


Oefening:

  1. Zoek 5 vacatures op internet die je aanspreken, puur qua functie.
  2. Zet achter elk bulletpoint onder taken en verantwoordelijkheden één of enkele losse werkwoorden. Die werkwoorden moeten aangeven wat je dan daadwerkelijk gaat doen om die taken en verantwoordelijkheden te vervullen.
  3. Maak vervolgens een rangorde van de bulletpoints. Welke concrete taak (wat je echt fysiek gaat doen) spreekt je het meeste aan. Wat vind je de leukste activiteit om te doen? Zet die op 1 en werk zo alle bullet points door.
  4. Doe dat voor alle 5 vacatures.
  5. Vergelijk de resultaten bij de 5 vacatures. Maak dan een algemene rangorde van favoriete taken.

Deze oefening is een begin om een goed beeld te vormen van welke concrete taken en activiteiten je leuk vind om te doen. Is het nog niet helemaal helder. Doe de oefening dan een paar dagen later nog een keer. Zoek daarbij naar nieuwe vacatures.

Hier nog een link naar een andere oefening.

In het volgende bericht meer.

Volg mij op twitter @sspanenburg om op de hoogte te blijven van nieuwe posts.

 

 

This entry was posted in Hoe denk ik concreet na over mezelf, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.