Hoe bedenk ik wat ik wil? (3 tips, 1 min. read)

Hoe bedenk ik wat ik wil qua carriere? Wat wil ik nu EN wat wil ik in de toekomst? Dit zijn soms moeilijke vragen om zo even te beantwoorden. Hieronder 3 tips die je helpen om te bedenken wat je wilt:

1) ‘Bedenken wat je wilt’ is een vaardigheid en niet een eenmalige keuze. Daarom is enige training geen overbodige luxe.

Je kunt op dit moment een tijdelijk bevredigend antwoord vinden op je loopbaanvraag. Maar we werken tegenwoordig meestal niet meer ons hele leven voor hetzelfde bedrijf, dus de kans is erg groot dat je ergens in de toekomst opnieuw moet bedenken wat je wilt qua carriere. Het aanleren van de vaardigheid helpt je ook nog bij al je toekomstige loopbaanvragen.

2) Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt. Je kunt het af en toe water geven, maar je zult ook moeten vertrouwen op het proces en het wat tijd geven.

Het verhelderen van je persoonlijke voorkeuren is een organisch proces en niet een mechanisch proces. Het is geen kwestie van een kwartje erin en een antwoord eruit en dat is vaak wel wat we eigenlijk graag zouden willen.
Het accepteren van de onmogelijkheid van ‘instant-gratification’ op dit gebied is vaak al een deel van de oplossing.

3) Ontdekken wie je bent en wat je wilt lukt alleen als er geen druk op de ketel staat. Onder druk wordt alles vloeibaar namelijk, ook jouw loopbaankeuzen.

Werkloosheid veroorzaakt stress vanwege inkomensverlies, maar ook onzekerheid of je wel een nieuwe baan zult vinden omdat je een concurrentie. Die redenen kunnen zorgen dat je bereid bent om water bij de wijn te doen en ook die iets minder leuke baan maar te aanvaarden. Wat je nu echt wilt wordt dan minder belangrijk en enige maanden in die nieuwe baan begint het gevoel alweer te knagen.

This entry was posted in Loopbaanbegeleiding en loopbaancoaching Den Haag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.