Waarom sterke persoonlijke waarden zo belangrijk zijn (4 min video)

Heb jij echt scherp voor ogen wat jouw belangrijkste persoonlijke waarden zijn? Of weet je maar globaal (als je heel eerlijk naar jezelf bent)?

Er is een simpele check om te bepalen, of jouw persoonlijke waarden helder genoeg voor je zijn.

Kun je jouw top 5 van belangrijkste waarden benoemen?

En er is een verdiepingsvraag om te bepalen of je die waarden echt geïntegreerd hebt in je leven.

Kun je binnen elk facet van je leven benoemen hoe dat facet in overeenstemming  is met jouw waarden?

Bijvoorbeeld:
Als ‘integriteit’ een waarde voor je is; waar zie je die waarde terug binnen:
– je gezinsleven,
– omgang met familie en vrienden,
– op werk,
– sport- of verenigingsleven,
– hoe je je gedraagt op straat,
– of naar vreemden,
– etc.

Onderstaande video (4 minuten) geeft een goede en bondige uiteenzetting over het belang van persoonlijke waarden.
Lees daarna ook nog even de ‘noot’ onderaan in dit bericht.

NB: Persoonlijke noot:
Ik kan eigenlijk zelf niet naar deze video kijken…….. Het is voor mij een prachtvoorbeeld van een goede inhoud, maar die gebracht wordt door een ‘verteller’ met een vorm, die bij mij een ontembare jeuk veroorzaakt over mijn hele lijf. Het ‘Amerikaanse’, de ingestudeerde handgebaren, de gekunstelde intonatie, de overdreven wisselingen van gezichtsuitdrukking, het vleugje arrogantie in de zelfverzekerdheid van de verteller. Al die dingen, daar gaan bij mij mijn nekharen recht van overeind staan. Kan er niks aan doen, het is nu eenmaal zo.
Ik moet mijzelf dwingen om daar doorheen te prikken en de inhoud op te kunnen pikken, zonder dat die bevlekt wordt door mijn weerstand ten aanzien van de verteller.

Ik benoem dit om de volgende reden:
– Die persoonlijke, individuele irritatie (die per persoon verschilt), kan waarde blokken. Het kan deuren gesloten houden waarachter voor jou toch echt heel waardevolle informatie ligt.

Je hebt misschien wel gehoord van het principe dat achter jouw irritaties bepaalde competenties verscholen liggen die je zelf nog onvoldoende omarmd en ontwikkeld hebt.
Om die reden kan er juist achter die dingen de je in eerste instantie afstoten, heel veel nieuwe waarde liggen.

Als ik dan de vertaalslag maak naar mijn eigen irritatie, wat zit daar dan achter?
Bij mij is het het ‘pimpen’ van het pure. Het instrumenteel finetunen van de kern van het verhaal, om daarmee een groter bereik te genereren. Het verkoopverhaal als het ware.

Maar het loont dus de moeite om mijn eigen irritatie aan de kant te zetten. Want de inhoud is tenslotte wel echt goed en leerzaam en behulpzaam.
En wellicht zie ik dan ook nog in dat ik misschien 1 dingetje kan toevoegen aan de marketing kant van mijn eigen verhaal en mijn eigen ‘producten’ zonder dat ik daarmee direct verander in de te gelikte, plastic, Amerikaanse verkoper zoals in de video.

 

 

This entry was posted in Ambitie en prestatiedrang, Hoe denk ik concreet na over mezelf and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.