Vind je passie met behulp van de juiste mindset

Word je al moe van het eindeloos zoeken op vacaturesites? Heb je het idee dat je alleen maar verder van je doel af komt op deze manier? Dan is het zeker het moment om eens goed na te denken over wat jij nu echt leuk vind om te doen. Inside-out (wat wil ik?), in plaats van outside-in (wat wil het bedrijf van mij?)

Het ontdekken van je passie is niet altijd eenvoudig. Als het makkelijk zou zijn, dan had ik simpelweg geen bestaansrecht als loopbaancoach.

Naast de acties die nodig zijn om je passie te ontdekken is het hebben van de juiste ‘mindset’ ook erg van belang. Als je een concreet stappenplan met vooraf helder te bepalen resultaten verwacht dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit.

De volgende vuistregels helpen je daarom om de juiste mindset te vinden en vast te houden tijdens het ontdekken van je passie.

Vergelijk het vinden van je passie met het leren van een sport.
Je passie vinden kun je zien als een vaardigheid die getraind moet worden. En die vaardigheid is vaak nog maar beperkt getraind. De vergelijking met een nieuwe sport is een goede vergelijking van het proces. Ik neem hier tennis even als voorbeeld.

1)
Je begint met een aantal lessen, waarin de leraar je een aantal basisbewegingen aanleert. De bewegingen worden door hem goed geïsoleerd, zodat je steeds met focus op een klein onderdeel van de tennissport bezig bent (service, volley, backhand, etc.)
2)
Je oefent zelf veel met de verschillende slagen en de leraar kijkt mee en corrigeert waar nodig.
3)
Na een aantal lessen heb je de basis onder de knie en komt het neer op veel speeluren maken, om je niveau te verbeteren.
4)
Je kunt af en toe nog een les nemen om de basis weer even aan te scherpen.


Je kunt niet bedenken wat je leuk vind
Je wordt niet de beste tennisser als je er alleen maar over nadenkt. Ook als je alle wedstrijden van seconde tot seconde analyseert, zul je waarschijnlijk niet direct Wimbledon kunnen winnen. Je moet de baan op en veel ook.
Trainer is de belangrijkste bepaler van succes. Zo is het ook bij het vinden van je passie. Nadenken over wat je leuk lijkt is niet voldoende. Je moet de dingen die je leuk lijken om te doen ervaren en ‘aan den lijve ondervinden’. Pas dan ontstaat er een positief of negatief gevoel dat je richting geeft.
Dat gevoel is onontbeerlijk. Net zoals je bij tennis al voelt of je de bal juist geslagen hebt, nog voordat je ziet waar de bal heengaat.

Alles wat je bedenkt dat je leuk lijkt moet je gaan ervaren. In welke vorm dan ook. Een goed gevoel na de ervaring geeft aan dat je in de goede richting zit.

Focus op het proces, niet op het resultaat en geef het wat tijd
Als je leert tennissen vraag jezelf waarschijnlijk niet na 3 lessen al af, of je zo goed bent als Roger Federer. Je weet nu eenmaal dat dat wat meer training vereist. Bij het ontdekken van je passie stellen veel mensen die vraag gek genoeg wel.
Ik merk dat het verwachtingspatroon vaak te hoog is. Dat te snel moet worden afgewogen of dit of dat ‘het’ dan is. Accepteer als er nog een gat zit tussen waar je bent en waar je wilt komen. Het vereist alleen wat extra training.
Hou dat beeld van Federer na zijn eerste 3 lessen in gedachten. Zelfs voor hem was Wimbledon nog heel ver weg toen. Maar hij heeft toen ook niet opgegeven.

Tot slot
Je hebt nu een idee van het belang van de juiste mindset bij het ontdekken van je passie. Je kunt de metafoor van het leren tennissen gebruiken om jezelf scherp en gemotiveerd te houden bij het vinden van je passie. Het enige wat je nog te doen staat is door Steve Jobs als volgt verwoord:

“I´m convinced that the only thing that kept me going, was that I loved what I did. You´ve gotta find what you love. The only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. If you haven´t found it yet, keep looking, and don´t settle.”

This entry was posted in Geen plezier in je werk?, Hoe werkt het proces van loopbaanadvies?, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.