OK; hier is dan die ene gouden tip om erachter te komen waar je passie ligt

Ik zal er niet omheen draaien, hier is ie:

“Vraag je bij alles dat je ervaart of doet steeds af, wat je er het allerleukste onderdeel van vindt. Zoek dat vaker op en probeer dat waar mogelijk meer in te bouwen in je leven op grote en kleine schaal.”

 

That’s it! Meer niet! Simpel toch? Of lijkt het misschien te mooi om waar te zijn?
Laat ik het dan nog wat toelichten, om er zeker van te zijn dat je gaat slagen met deze simpele regel:

  • Je passie groeit net als gras. Het heeft zonlicht en water nodig (opzoeken en inbouwen in je leven). Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. Doe dat ook niet met je passie. Laat het ontwikkelen en laat het resultaat en een tijdsschema los. Vertrouw erop dat het verder groeit met voldoende zonlicht en water en je de groei achteraf opmerkt. Als je elke dag je gras checkt of het al gegroeid is merk je ook geen groei op. Pas als je na twee weken weer eens kijkt, zie je hoe het gegroeid is. En wanneer het volgroeid is kan niemand zeggen, of bepalen. Dat is gewoon afwachten. Richt je focus op de verzorging (het proces) in plaats van het eindresultaat. Vraag je niet steeds af of ‘dit of dat’ dan je passie is, om het vervolgens los te laten als het nog niet aan je gewenste standaard voldoet. Koester al je interessegebieden, hobby’s, vermakelijkheden, favoriete bezigheden, smaken, voorkeuren, etc. Verzorg ze als iets organisch.
  • Als je over drie weken wilt weten wat je passie is, dan ga je het waarschijnlijk niet vinden. Je passie vinden is iets anders dan een nieuwe baan zoeken. Die processen moet je uit elkaar houden. Als je op korte termijn een loopbaankeuze moet maken, dan moet je het doen met de huidige hoogte van je gras. Nogmaals, het groeit niet harder als je eraan trekt. Als je nu die keuze moet maken is dat een deels rationeel keuzeproces, waarbij je jouw huidige zelfkennis gebruikt om een juiste keuze te maken. Je passie ontdekken is een heel ander proces. Het is een organisch groeiproces. Elke druk, of dwang heeft alleen maar een averechts effect. Je passie moet de ruimte krijgen om te groeien. Zie het als het opstoken van je innerlijk vuur. Van voldoende zuurstof en kleine takjes groeit het vuur. Dan pas kunnen er grotere blokken op.
  • Het beste moment om je passie te ontdekken is dus als je geen keuzestress hebt, maar juist als je een baan hebt, of een studie doet, waarbij je de komende tijd niet een omvangrijke keuze moet maken. Trek het verder ontdekken van je passie dan ook los van al je carrièrevraagstukken.
  • Het schrikt je misschien wat af dat dit proces niet heel concreet en afgebakend lijkt op deze manier. We zijn gewend en getraind om rationeel volgens een doelstelling en een stappenplan te werken. Dat gaat bij dit proces niet op. Het voordeel is dat het snel concreter wordt. De resultaten worden steeds groter en zichtbaarder. Als je net graszaad hebt geplant, zie je ook nog geen resultaat, maar je blijft wel watergeven, omdat je weet hoe het proces werkt en je erop vertrouwt dat het zaadje onder de grond aan het ontkiemen is. Hou deze metafoor dan ook scherp voor de geest als je actief op zoek bent naar je passie. Richt je aandacht op die innerlijke vonken en geef ze meer ruimte in je leven, dan ontkiemt je passie vanzelf.

Als je op dit moment een baan hebt, of een studie doet, maar de vraag wat je nu echt leuk vindt om te doen blijft knagen in je achterhoofd, dan is dat juist het moment, om je passie verder te ontdekken. Bel mij vrijblijvend voor de mogelijkheden om het ‘verzorgingsproces’ van je passie verder te optimaliseren.

Vriendelijke groet!

Sander

 

 

This entry was posted in Geen plezier in je werk?, Hoe werkt het proces van loopbaanadvies?, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.