Denken………, maar vervolgens ook doen. Hoe werkt dat?

Je wilt stoppen met je huidige baan, MAAR je wilt niet je huidige salaris opgeven.
Je wilt van je hobby meer je werk maken, MAAR je weet niet of dat wel voldoende oplevert.
Je wilt iets anders gaan doen, MAAR de switch brengt veel onzekerheid met zich mee.
Je wilt je droom gaan realiseren, MAAR je hebt wel je gezin financieel te onderhouden.
Je wilt iets van meer betekenis gaan doen, MAAR je weet echt niet wat, of waar je het moet zoeken.

Herken je één van bovenstaande gedachten bij jezelf? Je zal niet de enige zijn waarbij één of meerdere bovenstaande stellingen vaker door het hoofd spelen. De tegenstellingen, die benadrukt worden door het woord ´maar´ tussen beide uiteinden zijn de oorzaak van veel terugkerende gedachtecirkels en aanhoudend gepieker.

Als je niet oppast kun je lang in zo´n cirkel blijven hangen. Je denkt wel steeds aan redenen voor  verandering, maar tegelijkertijd ook aan redenen om juist niet tot actie over te gaan. Veel denken, maar niet doen.

Hoe kom je van denken ook naar doen?

  1. Bewustzijn is ook hier de eerste en belangrijkste stap. Als je het gedachtepatroon herkent bij jezelf ben je in de gelegenheid om het patroon te doorbreken. Ga voor jezelf eens na welke tegenstellingen er door jou hoofd spoken op het gebied van je carrière. Schrijf ze op dezelfde manier als bovenaan in dit bericht.
  2. De tegenstellingen hierboven fungeren als een weegschaal. Hoe meer gewicht je op één kant van de tegenstelling legt, hoe meer de weegschaal die kant op leunt. Maak de deal met jezelf om tijdens het denken alleen nog maar gewicht aan de linkerkant van tegenstelling toe te kennen.
  3. Neem het linkerdeel van elke tegenstelling en schrijf daarbij op:
  • Wat wil je precies?
  • Wat zou je zelf kunnen doen om dat te bereiken?
  • Wat zijn de redenen achter deze wensen?
  • Wat zou je ervoor moeten doen om het te bereiken?
  • Welke afspraken zou je met jezelf willen aangaan, op weg naar realisatie?
  • Welke concrete stappen zou je moeten zetten?

Bovenstaande stappen zijn een chronologisch proces. Door aandacht te geven aan het eerste element, breng je automatisch het 2e element dichterbij. Als je alle stappen doorlopen hebt, ligt er waarschijnlijk een stuk meer gewicht in het linker deel van de weegschaal. Je zult vanzelf merken dat je meer bewustzijn, argumenten,vertrouwen en zin hebt om de eerste concrete stappen te gaan zetten.

This entry was posted in Hoe kweek ik vertrouwen en kom ik tot actie?, Hoe werkt het proces van loopbaanadvies? and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.