3 tips om zelf aan de slag te gaan

Het meest actuele vraagstuk in mijn praktijk is toch wel:

“Ik weet niet goed hoe ik kan bedenken wat ik nu eigenlijk wil.”

 

Als deze vraag al een aantal keer in je gedachten is geweest, dan is het de hoogste tijd om ermee aan de slag te gaan. Onthoudt daarbij wel dat jij de enige bent die de antwoorden op deze vraag kan vinden. De antwoorden op deze vraag vindt je in eerste instantie in jezelf en niet op vacaturebanken.

Hoe kom je er nu achter wat je wilt? 3 tips om er zelf mee aan de slag te gaan:

  • Koop een journal, logboek, of notitieboek
  • Doe daarin de volgende opdracht:
    • Maak een lijst met werkwoorden van concrete taken en bezigheden, die je zo leuk vindt om te doen, dat je ze ook voor niets zou willen doen. Schrijf alleen werkwoorden op, want zo dwing je jezelf om het puur bij taken te houden.
  • Scherp deze lijst 1 x per week aan. Lees de lijst opnieuw door en definieer jouw top 3. Doe dat een week later weer en definieer opnieuw je top 3. Je zult merken dat er na enkele weken meer zekerheid ontstaat over wat nu daadwerkelijk de top 3 is en wat dus de bezigheden zijn die je echt leuk vindt en wilt doen. Je kan tenslotte nog zoveel verdienen, maar als je niet doet wat je leuk vindt, gaat het uiteindelijk een keer knagen. (meestal rond 1,5 a 2 jaar is mijn ervaring)

Het is belangrijk om alle andere vragen, die je in die weken te binnen schieten even te parkeren voor later. Je focust je nu puur op wat je leuk vindt om te doen. Je moet dat laten landen. Alle realiteitszin en alle practische vertalingen naar een baan zijn nu nog niet aan de orde. Die verstoren alleen het proces van het landen en verstevigen van jouw voorkeuren.

Om te voorkomen dat je in een gedachtecirkel terecht komt, waarin je steeds in dezelfde rondjes denkt, kan je er dus één element uitpakken en je daar enige tijd op focussen. Je moet dingen opschrijven en later teruglezen, om ze aan jezelf te bevestigen. En wat je hebt opgeschreven is nu eenmaal definitiever dan een gedachte. (vandaar dat je ook zo makkelijk in die cirkels kan blijven hangen)

Na een aantal weken heb je een scherp beeld van wat jouw favoriete taken, bezigheden en activiteiten zijn. Die vormen nu eenmaal het fundament voor een baan of carrière. Vervolgens kun je een ander aspect gefocust oppakken. Ik zal daar in volgende berichten op terug komen.

Als je er nu nog niet uitkomt, of een vraag hebt hierover kun je mij altijd even bellen.

This entry was posted in Geen plezier in je werk?, Hoe werkt het proces van loopbaanadvies?, Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen, Vind je passie en intrinsieke drijfveren and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.