Loopbaancheck: Worden je behoeften wel vervuld? (3 min. read, met tips)

Kijk even goed naar bovenstaande afbeelding.

Waar begint de cirkel volgens jou?……Neem ‘minder merken wat je nodig hebt’ eens als startpunt.

Hoe bewust ben jij van datgene wat je nodig hebt?
Weet jij wat jou energie geeft en wat je passie is?

De volgende elementen…:

– pleziertjes
– ontspanning
– uitdagingen
– geneugten
– taken
– hobby’s
– escapes
– slaap en rustmomenten
– energizers
– motivatoren
– verbinders
– lichamelijke beweging

…heeft ieder mens nodig om de batterij weer op te laden. Deze elementen geven je de noodzakelijke energiereserves om ook de minder leuke taken te kunnen volhouden. Bij  taken waarvoor je niet intrinsiek gemotiveerd bent, spreek je immers je energiereserves aan om deze te kunnen volbrengen. (doorzetten op aangeboorde kracht)

“Ben jij jezelf voldoende bewust van welke elementen jij specifiek nodig hebt uit bovenstaande lijst?” (merk je voldoende van wat je nodig hebt?)

JA >> “Heb je deze ‘chargers’ voldoende ingebouwd in je dagelijks leven?  (Geef je jezelf genoeg van wat je nodig hebt?)
JA >> OK….check! Je energiereservemanagement is op orde.

NEE >> Ik merk te weinig van mijn behoeften

 

NEE >> Ik geef mezelf te weinig, ik vervul mijn behoeften onvoldoende

In beide gevallen is er winst voor je te behalen:

1) Ik merk te weinig van mijn behoeften >> ACTIE:

 • Noteer al jouw ‘chargers’ in één lijst. Bewaar de lijst en vul deze aan op elke moment dat je iets nieuws te binnen schiet.
 • Kies één dag en wees jezelf bewust bij alles wat je doet: geeft het energie, of kost het energie? Is de activiteit een energycharger, of een energydrainer en schrijf dit ook op

2) Ik geef mezelf te weinig, ik vervul mijn behoeften onvoldoende >> ACTIE:

 • Bepaal wat de reden is dat je te weinig chargers in je leven hebt verweven?
  1. Teveel energydrainers?
   • Zorgt je werkgever daarvoor in de vorm van een hoge workload aan minder leuke taken en verantwoordelijkheden?
   • Of heb je daar zelf stiekem een groot aandeel in?
    1. Zeg je te weinig nee? >> Kies 1 klein ding en zeg daar NEE tegen.
    2. Mag je pro-actiever zijn in het kiezen voor taken en verantwoordelijkheden, die je wel energie geven? >> Schrijf op wat die leukere taken zijn en vertel je manager en collega’s dat je daar meer van wilt doen. Check of je geen vervelende dingen kunt delegeren. Begin weer met een klein dingetje
    3. Moet je teveel van jezelf? >> Challenge jezelf en ‘heb schijt’ aan een dingetje dat moet van jezelf. Steek je middelvinger ernaar op en zeg hardop dat je er geen zin in hebt en het nu in ieder geval niet doet. Zeg tegen jezelf dat dit OK is.
    4. Wil je teveel? >> Challenge jezelf en breng focus aan door één wens, ambitie, doel, los te laten. Je wordt er geen minder mens van en er zal niks van de rails lopen. Ervaar het maar gewoon.
  2. Te weinig energychargers?

   • Mag je niet goed zijn voor jezelf? Moet eerst alles af, voordat je iets voor jezelf mag doen, of wat noodzakelijke rust, of ontspanning mag pakken? Best veel mensen hebben deze onbewuste houding>> Overtuig jezelf van het feit dat deze houding onhoudbaar en ongezond is. Een race auto maakt ook gewoon een pitstop tijdens de race, omdat hij anders zonder brandstof komt te staan tijdens de race.
   • Bungelt bijtanken, opladen, genieten, of ontspannen altijd onderaan je prioriteitenlijstje >> Verplaats het naar boven, plan het in, zet het in je todo lijst. Begin met kleine, korte momentjes of activiteiten.

Voor een verdieping in het ontdekken van jouw passie en energychargers raad ik de volgende 2-delige workshop aan op maandagavond 12 en 19 juni.

This entry was posted in Geen plezier in je werk?, Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.