Wat werk al niet kan doen voor je

Ken je dat gevoel van als je net een flinke griep te pakken hebt? Dat je jezelf dan weer bedenkt hoe fijn het eigenlijk is om gewoon gezond te zijn? 

Zo is het net met werk. Las net een leuk blog met een interessante insteek;

Werk als wondermiddel. De moeite waard om even te lezen

https://www.psycholoogwijnberg.nl/media/columns-en-archief/wondermiddel/

Posted in Geen plezier in je werk? | Tagged , , , | Comments Off on Wat werk al niet kan doen voor je

In 3 stappen naar meer werkplezier (ook in 6 min. podcast)

Dit bericht is ook beschikbaar als podcast. Klik hieronder

Je gaat met tegenzin naar je werk. Of je twijfelt over je huidige baan……. Je weet dat je dit niet tot je pensioen gaat volhouden. Je vraagt je af waar nu echt je passie ligt. Je twijfelt of je niet een loopbaancoach in de arm moet nemen.

Maar wat kan je zelf al doen?

Op elke moment in je carrière, kan je zelf al aan de slag, om meer passie en werkplezier, of te ontdekken en ervaren. Lees hieronder hoe:

Via de volgende 3 stappen kan je al een heel eind op weg komen.

 1. Mindset
  De eerste stap is een eenvoudige verandering qua mindset. Je hoeft er maar 2 woorden voor te onthouden. Prent die woorden in je hoofd, zodat ze dagelijks aan de oppervlakte zijn voor je. Plak ze op de koelkast, zet je op je schermbeveiligers, hang ze boven je bureau…wat je wil. Als je jezelf maar aan deze woorden blijft herinneren. Hier zijn ze: “Wat wel?”Als je niet lekker in je werk en/of in je vel zit, dan heb je automatisch de neiging om de zwarte kant van alles te zien. Begrijpelijk en dat hoef je ook niet te veranderen, je hoeft er alleen maar iets bij of naast te zetten…..”Wat wel?”
  Zeik lekker op je collega, scheld op dat irritante project en irriteer jezelf lekker aan de vorm van je hoofd van je manager. Doe dat allemaal gewoon. Maar denk daarna heel kort even aan de 2 magic words en benoem 1 dingetje, dat jou wel op een of andere manier positief triggert.
 2. Chill
  De tweede stap zit hem in planning en het managen van je eigen verwachtingen. Op dat punt is de boodschap: CHILL! Lijkt een inkopper….., maar ik merk vaak bij mijn cliënten dat hier een belangrijke valkuil zit.
  Enerzijds is het een verwachtingspatroon ten aanzien van concrete, tastbare resultaten.
  Anderzijds het tijdsbestek waarbinnen deze zich zouden moeten aandienen.
  Ofwel: We verwachten vaak te snel een volledig concreet antwoord. En dan graag in de vorm van een specifieke baan, die aan alle eisen en wensen van ons ideale werk- en privé plaatje voldoet. Hiermee leg je jezelf onnodig druk op. En onder druk wordt alles vloeibaar……ook de intrinsieke bouwstenen onder die nieuwe baan.
  Wat te doen dan?
  Neem wat extra tijd om alles dat bij WAT WEL naar boven komt, verder te exploreren en ontdekken. Dat is hoe je het vuur opstookt, dat is het noodzakelijke voorwerk voordat je grote blokken hout (concrete vacatures, of carrière switches) op je innerlijk vuurtje kan gooien.
  Alsof je een moeilijke wiskunde som aan het maken bent en je constant aan jezelf vraagt: Ben je er al uit, weet je het al, hoe lang nog?
  Gun jezelf de ruimte zonder tijdsdruk en zonder verwachtingspatroon. Gras gaat niet harder groeien als je eraan gaat trekken.
 3. Specify and apply
  De derde stap sluit aan op de tweede; Wat doe je dan in die extra tijd en ruimte?
  Specificeer: Als je vele grote en kleine elementen hebt benoemd bij WAT WEL?, dan is de vervolgvraag: WAT PRECIES?
  Pluis deze vraag uit tot in detail. Blijf jezelf afvragen of je nog gedetailleerder kan aangeven, wat jouw positieve energie geeft, wat je leuk, wat je aantrekt, waar je meer van wilt. Het waarom doet er niet toe. Het heeft geen zin om je persoonlijke voorkeuren te verklaren. Het boeit niet om te weten waarom je een pizza lekkerder vindt dan spruitjes. Weten dat je liever pizza eet, helpt je nu eenmaal als je in de supermarkt staat.
  Toepassen: Ga in de praktijk meer doen wat je positief stimuleert. Zoek het bewust op, breng het in je leven. Hoe klein het ook is. Eet vaker pizza, luister bewust meer naar die band van vroeger, spar een keer extra met die inspirerende collega, zet de puntjes op de i bij die belangrijke presentatie van je projectteam, duik gelijk op dat leuke projectje als je manager vraagt, wie tijd heeft om dat op te pakken.
  Ook hier weer geen verwachtingen…gewoon doen….stook dat vuur verder op.

Waarom deze stappen?
En dan?…vraag je jezelf wellicht af. Nou……..dan zul je merken dat bepaalde elementen je veel positieve energie opleveren. Die passen gewoon bij je. En dat maakt ze een soort van onvermijdelijk. Het smaakt naar meer…je wordt hongerig.
En vanaf dat moment is er een proces in werking dat richting geeft…en dat vanzelf gaat. Je hoeft jezelf er niet voor te motiveren en het voelt zeker, omdat je weet dat dit is wat bij je past en goed voor je is. Het ontwikkelt zich vanzelf verder, omdat dit een organisch proces is. Water en zonlicht en er ontstaat vanzelf een plantje.

 

 

Posted in Uncategorized | Comments Off on In 3 stappen naar meer werkplezier (ook in 6 min. podcast)

Waarom je vastloopt in de zoektocht naar een baan met meer passie


“Ik zou eigenlijk wel iets creatiefs willen doen.

Maar dan wordt ik waarschijnlijk kunstschilder of zoiets.
En dan ga ik veel minder verdienen waarschijnlijk.
Misschien is “iets creatiefs” het toch niet dan……”

Bovenstaande 3 zinnen zijn een simpel maar sprekend voorbeeld, waarom je vastloopt in jouw zoektocht naar meer passie in je werk, of een andere baan. Vraag jezelf eens af, of er bij jou ook vergelijkbare voorbeelden door je hoofd zijn gegaan.

Wat gebeurt er op dat moment:

 • Je bent op zoek naar aanknopingspunten voor je passie
 • Je vindt een eerste mogelijke vonk: “iets creatiefs”
 • En dan…….je vertaalt die eerste vonk direct en vaak onbewust naar een concrete baan, of professie; “kunstschilder”
 • Vervolgens verplaatst je jezelf in die professie, of baan,
 • Waarbij mogelijk negatieve aspecten zich direct ook manifesteren “weinig verdienen” (andere veelvoorkomende voorbeelden zijn: geen opleiding/ervaring, veiligheid van huidige baan/inkomen opgeven, botst met werk/prive, etc.)
 • En…PATS…de negatieve component, overstemt de eerste vonkjes en het beginnend vuurtje wordt direct gedoofd.
 • Vervolgens zoek je op een andere plek naar vonken, waar hetzelfde proces zich voordoet.
 • Na enkele weken, merk je op dat je in dezelfde cirkeltjes aan het denken bent. alle voorbeelden komen weer even voorbij, de beperking popt weer naar boven en hup naar het volgende voorbeeld, met hetzelfde gevolg.

 

 

 

 

Het doorbreken van de cirkel

Deze cirkel is eenvoudig te doorbreken, maar vereist wel wat aanhoudende aandacht. Je dient jezelf scherp af en toe even scherp te houden

Het werkt als volgt: Deel het proces van loopbaancoaching op in 2 afzonderlijke fasen en houdt deze fasen strikt uit elkaar.

 1. Je passie opstoken
 2. Een baan vinden

Eerst het één, dan pas het ander. Waar het op neerkomt is dat je de 1e fase afschermt van alle realiteitszin, oordelen, verwachtingen, beperkingen en hobbels.

Niet negeren, …..maar parkeren tot in de 2e fase

Tip 1:
Zie de eerste fase als een brainstorm fase en hanteer daarbij de regels van een brainstorm. Exploreer, vrij en onbeperkt. Pas na de brainstorm ga je kritisch kijken naar de output van de brainstorm.

Tip 2:
Focus jezelf in de eerste fase op de vraag: WAT PRECIES?
Wat is het dat je aanspreekt in “iets creatiefs”? Wil je met je handen bezig zijn, gaat het om het esthetische, concepten bedenken, is het mentaal of fysiek? Stel jezelf zoveel mogelijk vragen om erachter te komen wat het nu heel concreet is dat je aanspreekt in dat creatieve.

Het enige doel in de eerste fase is je passie en innerlijk vuur opstoken. Die energie heb je nodig in de 2e fase om alle realiteitszin en beperkingen te kunnen weerstaan.

Posted in Loopbaanbegeleiding tips en oefeningen, Uncategorized | Comments Off on Waarom je vastloopt in de zoektocht naar een baan met meer passie

5 tips voor meer intrinsieke motivatie in je werk

Ervaar jij te weinig binding met de doelen van je werk?
Voel je weinig intrinsieke motivatie bij de missie van de organisatie waar je direct of indirect voor werkt?

Neem even 8 minuten de tijd om deze hilarische (vrij ongenuanceerde) visie op werkbeleving te bekijken……
8 minuten te lang……….? Kijk dan vanaf 1.17 tot 2.43

Dit is natuurlijk een vrij extreme vorm van gebrek aan binding met wat je doet in je baan of rol (op zijn zachts gezegd).

Zet hier het volgende voorbeeld tegenover:

President John F. Kennedy was visiting NASA headquarters for the first time, in 1961. While touring the facility, he introduced himself to a janitor who was mopping the floor and asked him what he did at NASA. The janitor replied, “I’m helping put a man on the moon!”

Het contrast

Het voorbeeld van de schoonmaker zou net zo goed in het voorbeeld van de postbode uit de video kunnen passen.

OK….de eerste man op de maan zetten, spreekt door de grootsheid (in 1961 zeker) meer aan dan enkele juist bezorgde brieven.

Maar……….punt blijft dat er je heel veel speelruimte hebt binnen jouw persoonlijke perceptie. Het is uiteindelijk een pro-actieve keuze om wel of niet een binding te maken met (een deel van) de missie van jouw organisatie.

DUS?

Zonder dat er iets feitelijks verandert, kan je zelf dus al best wel wat doen om meer voldoening uit je werk te kunnen halen. Het is een kwestie van perceptie en focus.

De enig vraag die je jezelf moet stellen is; Wat jou WEL boeit binnen jouw werk.

HOE?

Werk je organisatie door van top to bottom.

Begin bij de missie van je organisatie. Kijk ook langs de zijlijn daarvan.

 1. Missie organisatie
  Wat is de missie van jouw organisatie. Welk maatschappelijk doel wordt er bediend? Sta er even bij stil, of er iets in dat doel zit dat jou triggert. Misschien is er iets langs de zijlijn dat je over het hoofd ziet? Een (deel van) een social responsibility project wellicht?
 2. Bekijk eens de strategie en het beleid van je organisatie. Zijn er onderdelen daarin, waar jij jezelf mee kan vereenzelvigen? Misschien de innovaties, onderdelen van het HR beleid, die je aanspreken?
 3. Zijn er specifieke projecten binnen de organisatie, die aansluiten bij jouw interesses, uitdagingen en motivatie? Deze kunnen ook naast de reguliere business liggen natuurlijk.
 4. Hoe is dit op het niveau van je eigen afdeling, of je eigen vakgebied binnen de organisatie?
 5. En op team, collegiaal niveau? Zijn er initiatieven die zich op sociaal, of ontwikkelingsvraagstukken richten onder (deel van) je collega’s? Dit kunnen ook hele kleine dingen zijn natuurlijk.

Denk eraan…..WAT WEL!?

En is er niets?………..Dan is het wellicht toch een overweging waard, om eens om je heen te kijken, of je te oriënteren op een nieuwe werkgever.

Neem vrijblijvend contact op als je daar hulp bij zou willen, of kijk eens naar het trainingsaanbod

 

Posted in Uncategorized, Zingeving en voldoening vinden | Tagged , , , , , | Comments Off on 5 tips voor meer intrinsieke motivatie in je werk

Have you found your “Ikigai”?

De ultieme loopbaancoaching puzzel in één oogopslag. The picture says it all

 

 

 

Posted in Carrière ontwikkel tips, Vind je passie en intrinsieke drijfveren, Zingeving en voldoening vinden | Tagged , , | Comments Off on Have you found your “Ikigai”?

Een belangrijk signaal voor het overwegen van een nieuwe baan

Kijk goed  naar onderstaande foto en lees de tekst……..

EN?………….SLIM, of AWKWARD?

Als jouw antwoord ‘SLIM’ is, dan hoef je niet verder te lezen en is dit bericht zeer waarschijnlijk niet aan jou besteed.

Maar als jouw antwoord ‘AWKWARD’ is, lees dan zeker even verder……….

Deze foto is een sprekende uiting van een veel voorkomend innerlijk conflict onder werknemers. Een innerlijk conflict dat veel onnodige energie kan kosten.

Beeldt jezelf in dat je werknemer bent bij dit bedrijf. En dat (naast deze banner)  jou ook uitdrukkelijk gevraagd wordt om klanten aan te sporen een 9 of een 10 te geven als cijfer voor tevredenheid. Heb je moeite om intrinsiek achter deze aanpak te staan? Is het in strijd met jouw persoonlijke waarden? Voelt het als niet authentiek?

Dan is het niet ondenkbaar dat deze (misschien onbewuste strijd) een hele grote ‘energydrainer’ is voor je.

Resultaatgerichtheid versus onethisch gedrag
Laten we wel zijn……….winstgevendheid, commercie en resultaatgerichtheid is vaak een hoge prioriteit in veel organisaties, zo niet de hoogste….. Dus in meer of mindere mate gaan we bijna nooit aan dit innerlijk conflict ontkomen. Maar er is een geleidende schaal van goede marketing en resultaatgerichtheid naar liegen en onethisch gedrag. En iedereen verschilt van positie op diezelfde schaal. Heel stereotype gezegd, zal voor een hardcore salestijger dit innerlijk conflict waarschijnlijk later optreden dan bijvoorbeeld een werknemer binnen de filantropie.

Organisaties zijn organisaties en resultaat is resultaat. Dus zullen we waarschijnlijk allemaal ook wel eens iets moeten accepteren, waar we vanuit onszelf niet 100% achter staan. That’s life.

De grens
Maar ergens is er een grens…en als die persoonlijk grens wordt overschreden voor jou, dan knaagt dat en blijft het knagen en energie vreten. Er is een punt dat je het niet meer kunt en wilt accepteren. Je kan niet meer integer naar jezelf zijn.

Be aware
De truc is om jezelf hier bewust van te zijn. En op te merken als er een grens wordt overschreden. Blijft die banner staan en blijft dat knagende gevoel ondanks dat je hebt geprobeerd er overheen te stappen?

Dan is er een heel fundamentele mismatch tussen jouw waardenpatroon en dat van je werkgever, of manager. Je kunt net meer authentiek zijn. Je overtreedt je eigen principes en dat kan op termijn zelfs aan je eigenwaarde gaan knagen.

De actie
Wees dat voor en overweeg dan serieus een andere job, of werkgever, waarbij je niet je langdurig je eigen authenticiteit hoeft te ondermijnen.

Twijfel je voor jezelf op dit punt? Neem dan eens contact op voor en vrijblijvend loopbaancoaching gesprek.

 

 

 

 

Posted in Authenticiteit | Tagged , , , , | Comments Off on Een belangrijk signaal voor het overwegen van een nieuwe baan

De loopbaancoaching ‘lekker-in-je-vel’ check: ZIJN vs. DOEN

Er is een simpele check om snel te bepalen of je eigenlijk wel lekker in je vel zit;

De vraag is daarbij:

Kun je goed ZIJN en kun je goed DOEN?

Anders gezegd;

Kun je effectief ontspannen (zijn) en kun je effectief inspannen (doen)?

Dit zijn tegengestelde uiteinden van dezelfde schaal. Je hebt beide uiteinden nodig om jezelf goed te kunnen voelen en lekker in je vel te kunnen zitten. Het is een natuurwet, net als ademhalen; in- en uit. En net zoals als eb en vloed. Een verstoring van de natuurlijke balans tussen beide tegengestelde krachten leidt tot problemen.

Check jezelf eens op de volgende signalen:

Niet effectief kunnen ontspannen (ZIJN):

 1. Niet lang kunnen stilzitten
 2. Yoga, meditatie, etc zijn niet echt jouw ding
 3. Het gevoel hebben iets te ‘moeten’ als je even niets doet, of iets voor jezelf
 4. Het gevoel hebben dat er misschien iets misgaat als je even niets doet
 5. Het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is

Niet effectief kunnen inspannen (DOEN):

 1. Uitstelgedrag
 2. Mijden van confrontaties
 3. Wel druk zijn, aan veel dingen beginnen, maar weinig afkrijgen
 4. Moeite hebben met het benoemen van wat je wilt
 5. Moeite hebben om van idee naar actie te komen

En……?
Aan welke kant staan voor jou de meeste vinkjes? Bij moeite met ZIJN, of moeite met DOEN?

Dit simpele testje geeft snel inzicht in waar de winst voor jou te halen is. Waar voor jou de ontwikkeling met name in zit.

Het onderscheid maken tussen effectiviteit en ontspanning als ontwikkelpunt is essentieel. De aanpak is vanzelfsprekend compleet anders. Maar het begint met een scherp inzicht in welk aspect nog wat verder mag groeien.

En nu….?
Zit je ontwikkeling op het gebied van effectiviteit en DOEN?
Overweeg loopbaancoaching en zoek een loopbaancoach met ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit. Een coach kan je helpen om:

 • Inzicht te krijgen in wat voor jou de blokkerende factoren zijn. Inzicht in wat je afremt.
 • Heel specifiek te identificeren en benoemen op welk moment je jezelf een andere routine moet aanleren.
 • Het helpen definiëren van de nieuwe routine
 • Helpen deze routine echt in je systeem te krijgen

NB: waarom coaching in plaats van training?
Tennis leer je ook niet uit een boekje, of met een enkele proefles. Training kan zeker helpen inzicht te geven en de mogelijkheid bieden om te oefenen. De diepgang en individuele aandacht is echter veel beperkter dan bij coaching. In veel gevallen kan je in een paar coaching gesprekken al echt een doorbraak bereiken en implementeren. Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een vrijblijvende afspraak

Zit je ontwikkeling op het gebied van ZIJN?
Hierbij kun je zelf wellicht al een aantal belangrijke stappen zetten. Verschil met ontwikkeling qua DOEN is namelijk dat de nadruk ligt op dingen niet doen in plaats van wel. En het is in principe makkelijker om iets te laten, dan om iets wel te doen.

 • Maak eens een ‘things-not-to-do’ lijst
 • Plan blokken in je agenda die voor ontspanning bestemd zijn. Blokken waarin je niets ‘moet’
 • Maak aan het einde van een werkdag een lijst met dingen die je allemaal wel gedaan hebt; dus ook even dat belletje om die afspraak te verzetten, kadootje gekocht, even brood gehaald, etc. Schrijf alle kleine dingetjes ook op.
 • Benoem een aantal activiteiten (niks doen , of een boek lezen is ook een activiteit) die voor jou heel laagdrempelig zijn en die bij wijze van spreken dagelijks toepasbaar zijn.
 • Probeer toch een keer iets van yoga, meditatie, of iets anders dat jou het gevoel van ontspannen of ‘niets doen’ geeft en probeer de onrust, die je daarbij misschien voelt te accepteren, of toe te laten. Je zult zien dat die vanzelf afneemt.

Mocht je er met deze tips alleen toch niet uitkomen, maak dan gerust een keer een  geheel vrijblijvende afspraak, om te kijken of ik hierbij iets voor je kan betekenen.

 

 

 

 

 

Posted in Obstakels en barrières | Tagged , , , , | Comments Off on De loopbaancoaching ‘lekker-in-je-vel’ check: ZIJN vs. DOEN

Loopbaancheck: Worden je behoeften wel vervuld? (3 min. read, met tips)

Kijk even goed naar bovenstaande afbeelding.

Waar begint de cirkel volgens jou?……Neem ‘minder merken wat je nodig hebt’ eens als startpunt.

Hoe bewust ben jij van datgene wat je nodig hebt?
Weet jij wat jou energie geeft en wat je passie is?

De volgende elementen…:

– pleziertjes
– ontspanning
– uitdagingen
– geneugten
– taken
– hobby’s
– escapes
– slaap en rustmomenten
– energizers
– motivatoren
– verbinders
– lichamelijke beweging

…heeft ieder mens nodig om de batterij weer op te laden. Deze elementen geven je de noodzakelijke energiereserves om ook de minder leuke taken te kunnen volhouden. Bij  taken waarvoor je niet intrinsiek gemotiveerd bent, spreek je immers je energiereserves aan om deze te kunnen volbrengen. (doorzetten op aangeboorde kracht)

“Ben jij jezelf voldoende bewust van welke elementen jij specifiek nodig hebt uit bovenstaande lijst?” (merk je voldoende van wat je nodig hebt?)

JA >> “Heb je deze ‘chargers’ voldoende ingebouwd in je dagelijks leven?  (Geef je jezelf genoeg van wat je nodig hebt?)
JA >> OK….check! Je energiereservemanagement is op orde.

NEE >> Ik merk te weinig van mijn behoeften

 

NEE >> Ik geef mezelf te weinig, ik vervul mijn behoeften onvoldoende

In beide gevallen is er winst voor je te behalen:

1) Ik merk te weinig van mijn behoeften >> ACTIE:

 • Noteer al jouw ‘chargers’ in één lijst. Bewaar de lijst en vul deze aan op elke moment dat je iets nieuws te binnen schiet.
 • Kies één dag en wees jezelf bewust bij alles wat je doet: geeft het energie, of kost het energie? Is de activiteit een energycharger, of een energydrainer en schrijf dit ook op

2) Ik geef mezelf te weinig, ik vervul mijn behoeften onvoldoende >> ACTIE:

 • Bepaal wat de reden is dat je te weinig chargers in je leven hebt verweven?
  1. Teveel energydrainers?
   • Zorgt je werkgever daarvoor in de vorm van een hoge workload aan minder leuke taken en verantwoordelijkheden?
   • Of heb je daar zelf stiekem een groot aandeel in?
    1. Zeg je te weinig nee? >> Kies 1 klein ding en zeg daar NEE tegen.
    2. Mag je pro-actiever zijn in het kiezen voor taken en verantwoordelijkheden, die je wel energie geven? >> Schrijf op wat die leukere taken zijn en vertel je manager en collega’s dat je daar meer van wilt doen. Check of je geen vervelende dingen kunt delegeren. Begin weer met een klein dingetje
    3. Moet je teveel van jezelf? >> Challenge jezelf en ‘heb schijt’ aan een dingetje dat moet van jezelf. Steek je middelvinger ernaar op en zeg hardop dat je er geen zin in hebt en het nu in ieder geval niet doet. Zeg tegen jezelf dat dit OK is.
    4. Wil je teveel? >> Challenge jezelf en breng focus aan door één wens, ambitie, doel, los te laten. Je wordt er geen minder mens van en er zal niks van de rails lopen. Ervaar het maar gewoon.
  2. Te weinig energychargers?

   • Mag je niet goed zijn voor jezelf? Moet eerst alles af, voordat je iets voor jezelf mag doen, of wat noodzakelijke rust, of ontspanning mag pakken? Best veel mensen hebben deze onbewuste houding>> Overtuig jezelf van het feit dat deze houding onhoudbaar en ongezond is. Een race auto maakt ook gewoon een pitstop tijdens de race, omdat hij anders zonder brandstof komt te staan tijdens de race.
   • Bungelt bijtanken, opladen, genieten, of ontspannen altijd onderaan je prioriteitenlijstje >> Verplaats het naar boven, plan het in, zet het in je todo lijst. Begin met kleine, korte momentjes of activiteiten.

Voor een verdieping in het ontdekken van jouw passie en energychargers raad ik de volgende 2-delige workshop aan op maandagavond 12 en 19 juni.

Posted in Geen plezier in je werk?, Uncategorized | Tagged , , , , , , | Comments Off on Loopbaancheck: Worden je behoeften wel vervuld? (3 min. read, met tips)

Waarom sterke persoonlijke waarden zo belangrijk zijn (4 min video)

Heb jij echt scherp voor ogen wat jouw belangrijkste persoonlijke waarden zijn? Of weet je maar globaal (als je heel eerlijk naar jezelf bent)?

Er is een simpele check om te bepalen, of jouw persoonlijke waarden helder genoeg voor je zijn.

Kun je jouw top 5 van belangrijkste waarden benoemen?

En er is een verdiepingsvraag om te bepalen of je die waarden echt geïntegreerd hebt in je leven.

Kun je binnen elk facet van je leven benoemen hoe dat facet in overeenstemming  is met jouw waarden?

Bijvoorbeeld:
Als ‘integriteit’ een waarde voor je is; waar zie je die waarde terug binnen:
– je gezinsleven,
– omgang met familie en vrienden,
– op werk,
– sport- of verenigingsleven,
– hoe je je gedraagt op straat,
– of naar vreemden,
– etc.

Onderstaande video (4 minuten) geeft een goede en bondige uiteenzetting over het belang van persoonlijke waarden.
Lees daarna ook nog even de ‘noot’ onderaan in dit bericht.

NB: Persoonlijke noot:
Ik kan eigenlijk zelf niet naar deze video kijken…….. Het is voor mij een prachtvoorbeeld van een goede inhoud, maar die gebracht wordt door een ‘verteller’ met een vorm, die bij mij een ontembare jeuk veroorzaakt over mijn hele lijf. Het ‘Amerikaanse’, de ingestudeerde handgebaren, de gekunstelde intonatie, de overdreven wisselingen van gezichtsuitdrukking, het vleugje arrogantie in de zelfverzekerdheid van de verteller. Al die dingen, daar gaan bij mij mijn nekharen recht van overeind staan. Kan er niks aan doen, het is nu eenmaal zo.
Ik moet mijzelf dwingen om daar doorheen te prikken en de inhoud op te kunnen pikken, zonder dat die bevlekt wordt door mijn weerstand ten aanzien van de verteller.

Ik benoem dit om de volgende reden:
– Die persoonlijke, individuele irritatie (die per persoon verschilt), kan waarde blokken. Het kan deuren gesloten houden waarachter voor jou toch echt heel waardevolle informatie ligt.

Je hebt misschien wel gehoord van het principe dat achter jouw irritaties bepaalde competenties verscholen liggen die je zelf nog onvoldoende omarmd en ontwikkeld hebt.
Om die reden kan er juist achter die dingen de je in eerste instantie afstoten, heel veel nieuwe waarde liggen.

Als ik dan de vertaalslag maak naar mijn eigen irritatie, wat zit daar dan achter?
Bij mij is het het ‘pimpen’ van het pure. Het instrumenteel finetunen van de kern van het verhaal, om daarmee een groter bereik te genereren. Het verkoopverhaal als het ware.

Maar het loont dus de moeite om mijn eigen irritatie aan de kant te zetten. Want de inhoud is tenslotte wel echt goed en leerzaam en behulpzaam.
En wellicht zie ik dan ook nog in dat ik misschien 1 dingetje kan toevoegen aan de marketing kant van mijn eigen verhaal en mijn eigen ‘producten’ zonder dat ik daarmee direct verander in de te gelikte, plastic, Amerikaanse verkoper zoals in de video.

 

 

Posted in Ambitie en prestatiedrang, Hoe denk ik concreet na over mezelf | Tagged , , , , | Comments Off on Waarom sterke persoonlijke waarden zo belangrijk zijn (4 min video)

Passie vraagstuk: Veel wel OK, maar niets ECHT leuk vinden

“Ik vind veel dingen wel leuk en OK om te doen, maar er springt niet echt iets uit wat ik ECHT leuk vind, of wat ik als PASSIE zou betitelen. Hoe kom ik nu verder en hoe kan ik nu echt mijn passie vinden?”

Herkenbare vraag? Lees dan snel verder over het HOE van passie vinden.

We kennen allemaal dat beeld van de dierenarts die op 6-jarige leeftijd al volledig gepassioneerd was over dit beroep. En die het beroep van dierenarts nu na vele jaren nog steeds met een bizar hoge dosis passie uitvoert. De vraag: hoe vind ik mijn passie is voor die persoon nooit aan de orde geweest zo lijkt het…………
We kennen dit (of een vergelijkbaar beeld) maar al te goed, terwijl er relatief maar heel weinig mensen zijn die precies in dit plaatje passen,….echt waar. Het is een beetje het ‘facebook’ beeld rondom passie. Een ideaalbeeld, waarbij de ‘plussen’ vele malen groter en de ‘minnen’ vele malen kleiner lijken. Dit ideaalbeeld werkt niet altijd in ons voordeel bij het aanwakkeren van onze eigen passie. Ik zal dit hieronder toelichten.

De valkuilen 

Er zijn twee valkuilen die je ‘gevangen’ kunnen houden wanneer je voor je gevoel te weinig passie ervaart. Die valkuilen zijn:

 1. Meer, of harder nadenken over waar je passie ligt
 2. Op andere plekken gaan zoeken naar meer passie

Toelichting

 1. Onthoud goed dat je niet kunt bedenken waar je passie ligt, je kunt het alleen voelen en ervaren als je er in aanraking mee bent. Meer nadenken over waar je passie nu ligt gaat je dus niet verder helpen.
 2. Daarnaast benaderen we passie vaak als een grote roze wolk, als een soort utopisch doel, waarbij het alleen nog maar rozengeur en maneschijn is, al je problemen verdwijnen en je nooit meer te maken hebt met motivatie-issues………Maar ik moet je teleurstellen helaas……dat is en blijft een utopie.
  Toch is dat beeld vaak de maatstaf waar tegen we ons eigen passie niveau afmeten. We willen dat de beleving van onze eigen passie ons die roze wolk gaat bezorgen. Daarmee leggen we de lat vaak zo hoog, dat we die onmogelijk zullen bereiken en onszelf dus teleurstellen in wat onze passie ons brengt. Het gevolg is dat we op nieuwe ‘plek’ naar een nieuwe passie gaan zoeken die ons hopelijk toch weer naar die roze wolk gaat brengen.

Wat is dan de juiste aanpak?

De juiste aanpak begint bij de vorming van een juist beeld, of perspectief ten aanzien van passie en de beleving ervan. En wat is dat beeld dan, vraag je jezelf nu af:

Het ontwikkelen van je PASSIE werkt volgens dezelfde principes als het ontwikkelen van je SMAAK; door bewust te proeven ga je de ultieme (combinatie van) kwalitatieve ingrediënten ontdekken.

 • Je proeft iets en het is lekker of niet lekker. Niks meer en niks minder.
 • Je kan niet verklaren waarom je iets lekker vindt. Je proeft gewoon en het is lekker of niet. Punt. Heel persoonlijk en heel feitelijk.
 • Je ontwikkelt je smaak door heel bewust te proeven. Bijvoorbeeld door verschillende varianten van hetzelfde ingrediënt naast elkaar te proeven. De enige vraag die je jezelf blijft stellen is: Wat is het lekkerst? En je blijft op zoek naar een verdere verfijning.
 • Door heel veel proeven, verfijnt je smaak en kan je beter nuances tussen smaken opmerken.
 • Door veel te experimenteren met ingrediënten, combinaties en bereidingswijze kom je uiteindelijk tot een goddelijk gerecht.

De stappen in de praktijk

1. Maak een lijst met echt alle dingen in je werk en privé die je “wel OK” vindt. Dit kunnen losse ingrediënten of hele gerechten zijn.

Schrijf grote en kleine, algemene en specifieke dingen op. Van muziek tot innovatie, van het coachen van juniors tot het geven van presentaties, van gezondheidszorg, tot een specifieke programmeertaal. Van een klant echt adviseren, tot de planning onder controle hebben. Schrijf echt alles op.

2. Benader al die dingen die je “wel OK” vindt als een chef-kok en ga heel pro-actief op zoek naar het ultieme gerecht, door heel veel te proeven, proeven, proeven.
– Proef al die dingen door ze te doen, op te zoeken in de praktijk en heel bewust te ervaren.

– Vraag jezelf af wat echt het lekkerst smaakt als je zou moeten kiezen.
– Vraag jezelf af, of je het ingrediënt of gerecht verder zou kunnen verbeteren of verfijnen.
– Focus op het proces, het doel is een punt op de horizon. Blijf in die richting bewegen.

Vindt je het leuk om juniors te coachen op je werk? Overweeg dan eens een training te geven aan een jeugd team op jouw sportvereniging. Houdt je van innovatie? Bezoek eens een workshop of congres hierover. Ben je gek op muziek? Leer een (ander) instrument te spelen, geef een miniconcert tijdens kerst met je schoonvader, of bezoek een festival.  Of ga naar de mediamarkt en luister jouw favoriete nummer op verschillende, superdure koptelefoons.

3. In alles wat je doet zit een mogelijkheid om te proeven. Bedenk dit van tevoren en benut deze mogelijkheden optimaal.

Familiebezoek? Welke neef of tante, heeft een leuke werkgever, baan, of hobby die bij jou in het “wel OK” lijstje staat. Je hoeft er maar 1 vraag over te stellen en je kunt een half uur lang heel bewust proeven.
Werkoverleg met je team? Welke vraag, todo, of project ligt in jouw “wel OK” gebied? Biedt je zelf om dit op te pakken aan en proef eraan.
Algemene ledenvergadering van je vereniging? Zie hierboven.
Onderweg? Lees een boek, luister een podcast, kijk een video, over een onderwerp uit je “Wel OK” lijst. Pak een dag of een week later iets anders over hetzelfde onderwerp en bepaal vervolgens welke van de twee het lekkerst smaakte. Welk onderdeel, of aspect (ingrediënt) maakte dat dit het lekkerst smaakte?

Hoe dichter je bij je ultieme gerecht in de buurt komt, hoe dichter je ook bij de utopische beleving van de gepassioneerde dierenarts in de buurt komt. Want dat ideaalbeeld blijft toch altijd stiekem een beetje aan ons trekken. 

 

 

Posted in Vind je passie en intrinsieke drijfveren | Tagged , , , , | Comments Off on Passie vraagstuk: Veel wel OK, maar niets ECHT leuk vinden